Franța impune izolare și pentru păsările de curte. Găinile nu au voie să iasă din coteț, din cauza gripei aviare

Franța impune izolare și pentru păsările de curte. Găinile nu au voie să iasă din coteț, din cauza gripei aviare

Păsările de curte din Franța sunt izolate pentru a evita o epidemie animală, inofensivă pentru oameni, dar care poate avea consecințe economice semnificative în perioada crizei Covid-19.

Găinile nu au voie să iasă din coteț. 45 de departamente franceze prezintă un risc „mare” de contaminare cu gripă aviară, transmisă de păsările migratoare, potrivit unui decret publicat în Jurnalul Oficial miercuri, 4 noiembrie. Prin această măsură, Ministerul Agriculturii speră să se poată proteja de o posibilă epizootie, o epidemie la animale și să evite sacrificarea acestor păsări.

Aceste departamente sunt situate sub coridoarele de migrație și, întrucât unele păsări sălbatice sunt purtătoare ale virusului gripei aviare, autoritățile au decis să pună în aplicare aceste măsuri de precauție, „urgente și imediate”, conform ordinului.

Departamentele cunoscute pentru producția lor de « foie gras », se numără printre teritoriile în cauză. Într-un comunicat de presă emis miercuri, ministrul Agriculturii indică faptul că în urma consumului de păsări de curte oamenii nu se pot îmbolnăvi.

Dacă fermierii preferă ca găinile lor să rămână afară, acest lucru este posibil, cu condiția să pună plase de separare pentru a evita contactul. Chiar și găinile au obligația de a resecta gesturile de protecție.

O epizootie fără pericol pentru oameni

De la focarele din Rusia și Kazahstan din această vară, epizootia s-a răspândit în vestul Europei. „Transmisia a început cu 13 cazuri la animale sălbatice, un focar la pui în Olanda și 13 cazuri la păsări sălbatice în Germania. Pe 3 noiembrie, Marea Britanie declară un prim focar, în nord-vestul Angliei ”, a declarat Ministerul Agriculturii.

Tulpina H5N8 a virusului gripei aviare a fost detectată în Marea Britanie. Guvernul britanic a luat decizia de a sacrifica 13.000 de găini și cocoși într-o fermă din Cheshire, potrivit unui comunicat emis luni, 2 noiembrie. O altă tulpină a virusului, H5N2, a fost identificată într-o fermă din Kent.

Autoritățile britanice sunt prudente, deoarece este posibil ca această a doua tulpină să poată infecta oamenii. Unii crescători au fost deja contaminati cu virusul H5N2. Cu toate acestea, fenomenul rămâne foarte rar. Agenția pentru standarde alimentare estimează că circulația acestor mutații la găini prezintă un risc foarte scăzut pentru sănătatea publică. Până în prezent, nu a fost identificat niciun caz de transmitere a virusului H5N8 la oameni.

O posibilă revenire a gripei aviare ar avea, pe de altă parte, consecințe economice majore pentru sector, care ar putea fi nevoit să încetinească sau să oprească exporturile. În trecut, aceste măsuri au costat producătorii sute de milioane de euro.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook