Franța a raportat cu 350.000 mai multe cazuri Covid decât erau în realitate, în ultimele trei luni

Franța a raportat cu 350.000 mai multe cazuri Covid decât erau în realitate, în ultimele trei luni

Public Health France anunță o corecție importantă în privința numărului de cazuri Covid. Unul dintre cei mai utilizați indicatori pentru monitorizarea epidemiei, rata de incidență, a fost supraevaluata în ultimile luni de zile cu aproximativ 12% (350.000 de cazuri în plus). Rata pozitivității a fost supraestimată cu 8%.

Motivul ? Unii pacienți care efectuează mai multe teste într-un interval scurt de timp, în special în contextul urmăririi variantelor, au fost considerați ca fiind cazuri multiple, deoarece a fost generat un pseudonim de anonimizare diferit pentru fiecare test. A fost aplicată o corecție, iar datele vor fi revizuite pentru ultimele trei luni.

De ce au fost numărate prea multe cazuri?

Pentru a număra cazurile de Covid-19, rezultatele testelor sunt introduse într-o bază de date numită SI-DEP. În timp, baza de date a devenit foarte complexă; acum integrează teste PCR, teste antigen, teste de salivă și teste de screening. În plus, este utilizată de mai multe organizații cu nevoi diferite: agenții regionale de sănătate și asigurări de sănătate pentru monitorizarea cazurilor de contact, depatamentul de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, pentru statistici epidemice.

Pentru a garanta protecția datelor cu caracter personal ale persoanelor testate, fiecărui individ i se atribuie un pseudonim, procedeu numit pseudonimizare. Datele pseudonimizate sunt transferate în baza de date utilizată de Public Health France pentru a calcula indicatorii epidemiei: rata de incidență, rata de pozitivitate, rata de screening.

În etapa de pseudonimizare a apărut o problemă. Oamenii au fost testați de mai multe ori într-un timp foarte scurt și în mai multe locuri. Când numele unei persoane nu a fost introdus exact în același mod (accente, majuscule, etc.), sistemul de pseudonimizare le-ar fi putut atribui două pseudonime diferite. Pentru o persoană testată de două ori au fost înregistrate două cazuri diferite, fără a fi posibil să le identifice drept duplicat.

Procesul de anonimizare a fost corectat cu un algoritm mai flexibil, iar versiunea corectată va fi aplicată datelor din ultimele trei luni.

Câte cazuri în plus?

Prin aplicarea noii metode, Public Health France anunță că indicatorii recalculați arată o scădere de 12% a ratei de incidență, o scădere de 8% a ratei de pozitivitate și o scădere de 6% a numărului de cazuri confirmate.

Până pe 19 mai, autoritățile de sănătate au anunțat 5.917.397 de cazuri, cu aceste 6% de cazuri în exces. Noul număr de cazuri este de 5.568.551, cu 348.846 de dubluri care au fost eliminate.

Rata națională a incidenței a fost de 148 de cazuri la 100.000 de locuitori pe 16 mai, si a scăzut la 124 de cazuri la 100.000 pe 17 mai, odată cu recalcularea.

Imprecizia indicatorilor utilizați de guvern pentru a lua decizii și a justifica măsurile reprezintă o problemă. Iar acest lucru va alimenta anumite suspiciuni și prejudecăți.

Dar guvernul monitoriza și alți indicatori. Restrictiile au fost impuse din cauza situației din spitale, în special, un fapt obiectiv.

Potrivit Public Health France, comparația indicatorilor produși cu ambele metode de pseudonimizare (veche și nouă) arată curbe similare și tendințe similare, fără consecințe asupra dinamicii epidemiei, monitorizării și interpretării.

Vedem în graficul de mai sus că cele două curbe au același aspect și aceeași dinamică. Prin urmare, scăderea generală a ratei incidenței cu 6% nu schimbă scenariul epidemic.

Sursa: Ouest France

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook