Franța a interzis rapelul cu serul de la Moderna. Motivul deciziei

Franța a interzis rapelul cu serul de la Moderna. Motivul deciziei

Franța a interzis temporar rapelul cu serul de la Moderna.

Până acum, rapelul în Franța putea fi efectuat cu serul celor de la Pfizer sau Moderna. De acum înainte, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) recomandă să nu se mai utilizeze Moderna, cel puțin temporar, ci doar Pfizer din cauza unui risc de pericardită și miocardită care ar putea fi mai mare, în special la cei mai tineri. Într-un mesaj trimis profesioniștilor din domeniul sănătății vineri după-amiază, Direcția Generală a Sănătății (DGS) a cerut să respecte această recomandare.

Persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cei care suferă de comorbidități – de la 1 septembrie -, precum și toți profesioniștii din domeniul sănătății și medico-sociali – începând cu prima săptămână a lunii octombrie – sunt chemați să primească o doză de rapel (cel mai adesea aceasta este o a treia doza). În avizul său, marți, HAS a reamintit că numai Pfizer a făcut obiectul unei autorizații de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru astfel de „stimulatoare”. Dar Moderna era deja folosit și pentru dozele de rapel nu fusese pus sub semnul întrebării „pentru a nu perturba actuala campanie”.

Alerta țărilor scandinave

Între timp, HAS a luat act de alertele privind riscul de miocardită și pericardită în urma injecțiilor cu doze Moderna, din țările scandinave. Săptămâna trecută, Suedia, Norvegia și Finlanda au suspendat sau, cel puțin, au sfătuit utilizarea acestui vaccin la adolescenți sau chiar la adulți tineri. Autoritățile sanitare spun că se bazează pe un studiu care „a stabilit că bărbații injectați cu vaccinul Moderna și cu vârsta sub 30 de ani au un risc ușor crescut de a dezvolta inflamație a miocardului”.

„Acest context, circulația moderată a virusului în prezent și lucrările în curs la EMA pentru a defini populația țintă și mai ales dozajul” determină HAS să „revină mai strict într-o poziție de precauție și să recomande așteptarea avizului EMA” , așteptat până la sfârșitul lunii octombrie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook