Facebook creează 10.000 de locuri de muncă în Europa pentru a construi lumea virtuală paralelă „Metaverse”

Facebook creează 10.000 de locuri de muncă în Europa pentru a construi lumea virtuală paralelă „Metaverse”

Noul obiectiv al Facebook este de a construi viitoarea platformă de conectare la Internet, metaversul. Termenul cu origini SF desemnează o lume virtuală paralelă cu lumea reală, accesibilă prin ochelari de realitate virtuală sau augmentată, în care utilizatorul de internet poate trăi o altă viață, câștiga bani, comunica și lucra diferit.

Pentru a realiza ambițiosul proiect, Facebook anunță că dorește să recruteze 10.000 de persoane cu calificări înalte din întreaga Uniune Europeană în următorii cinci ani. „Pe măsură ce începem să aducem Metaverse la viață, nevoia de ingineri specializați este una dintre cele mai presante priorități ale Facebook”, spune Nick Clegg, directorul departamentului de afaceri publice al grupul american, într-un comunicat. „Investiția pe care o facem reprezintă un semn de încredere în puterea industriei tehnologice europene și în potențialul talentelor tehnologice europene.”

Facebook măgulește ecosistemul european

Facebook a deschis un laborator de cercetare a inteligenței artificiale la Paris în 2015, numit FAIR (Facebook AI Research), care găzduiește 60 de cercetători și ingineri. Ei lucrează la diverse proiecte legate de procesarea automată a limbajului, recunoașterea imaginilor sau infrastructurile logice și fizice ale sistemelor avansate de Inteligenta Artificială (AI).

Facebook apreciază ecosistemul tehnologic european, „indiferent dacă e vorba de biotehnologia germană care ajută la dezvoltarea primului vaccin ARNm sau coaliția neobăncilor europene care deschide calea către viitorul finanțelor (…), în timp ce Suedia este pe cale să devină cea mai importantă țară fără numerar din lume, până în 2023. Sperăm să investim mai mult în talentul european și să continuăm să inovăm în Europa, pentru Europa și pentru lume”, concluzionează Clegg.

Anunțul este făcut în contextul în care autoritățile europene lucrează la mai multe reglementări care vor afecta activitățile Facebook. Odată cu Legea serviciilor digitale și Legea piețelor digitale, Bruxelles-ul dorește să impună noi obligații de transparență giganților tehnologici, dar și să modifice regulile dreptului concurenței, pentru a le reglementa mai bine.

Grupul american este afectat de dezvăluirile fostei angajate Frances Haugen. Ea a discutat deja cu comisarul european Thierry Breton și va fi primită la începutul lunii noiembrie la Parlamentul European. O altă denunțătoare, Sophie Zhang, depune mărturie în fața Parlamentului britanic luni.

Deja sunt 10.000 de angajați în Statele Unite

În Statele Unite, Facebook a înființat o divizie dedicată proiectului său de metavers, care reunește forța de muncă care lucrează la căști de realitate virtuală (Oculus), la un proiect de ochelari de realitate augmentată, dar și la dezvoltarea unei interfețe creier-mașină pentru navigarea pe Internet folosind gesturi. Facebook dorește, de asemenea, să-și proiecteze propriul sistem de operare pentru aceste dispozitive. Aceste activități reprezintă 20% din ofertele de locuri de muncă ale Facebook de peste Ocean.

Divizia de metavers, care găzduiește 10.000 de angajați, este condusă de Andrew Bosworth, un susținător loial al lui Mark Zuckerberg. El va fi promovat în 2022 pe poziția de director tehnologic al grup, înlocuindu-l pe Mike Schroepfer, care și-a anunțat plecarea.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook