Belgienii utilizează de astăzi teste PCR ultrarapide. Cu ajutorul unui microcip integrat, rezultatul este obținut în 15 minute

Belgienii utilizează de astăzi teste PCR ultrarapide. Cu ajutorul unui microcip integrat, rezultatul este obținut în 15 minute

Noile teste dezvoltate de miDiagnostics utilizează un tampon nazal pentru prelevare de probe și au performanțe similare testului convențional PCR. Datorită integrării unui microcip, ciclurile de temperatură esențiale pentru replicarea ADN, necesare pentru funcționarea testului, pot fi efectuate de până la 20 de ori mai rapid decât în cazul unui test PCR convențional, ceea ce reduce timpul de obținere a rezultatului la 15 minute.

Cipurile, create de laboratorul de cercetare imec, sunt folosite și într-un nou test de respirație care colectează aerosoli și particule rezultate în urma expirației pentru detectarea Covid-19. Testele clinice au fost realizate în colaborare cu Spitalul Universitar din Louvain.

Noua tehnologie este acum utilizată sub licență miDiagnostics pentru comercializare.

Un test pentru un voucher cadou

Atât testul cu tampon, cât și testul de respirație vor fi analizate într-un studiu care începe luni, 18 octombrie, la centrul de testare al aeroportului din Bruxelles.

Toți călătorii care au efectuat un test PCR convențional vor putea face un test rapid, dacă doresc. Participarea la acest studiu este posibilă în fiecare zi a săptămânii între orele 9:00 și 17:00, iar toți participanții vor fi recompensați cu un voucher cadou.

În prezent, centrul de testare Covid al aeroportului primește în medie 1.500 de pasageri pe zi, atât la sosiri, cât și la plecări. De la deschiderea sa în septembrie 2020, mai mult de jumătate de milion de persoane au fost testate pe aeroportul din Bruxelles.

Conform programului actual al studiului pilot, testul rapid PCR, bazat pe tamponul nazal, va fi lansat pe piață în primul trimestru al anului viitor. Testul de respirație ar trebui comercializat în mod normal în al treilea trimestru al anului viitor.

Sursa: VRT

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook