Există erori la numărarea deceselor, iar măsurile sunt politice. „Singurul val este cel din primăvară”, spune profesorul Toussaint

Există erori la numărarea deceselor, iar măsurile sunt politice. „Singurul val este cel din primăvară”, spune profesorul Toussaint

Jean-François Toussaint, profesor de fiziologie la Universitatea Paris-Descartes, a fost invitat la CNEWS în această dimineață.

Autoritățile sanitare din Franța acumulează erori. Atât de multe încât cifrele comunicate zilnic sunt din ce în ce mai contestate. La fel ca așa-numitul „al doilea val”.

Vineri, autoritățile sanitare din Franța au anunțat o creștere semnificativă a numărului de decese: 123, față de 50 cu o zi înainte. Suficient pentru a confirma un al doilea val. Cu excepția faptului că această cifră a fost actualizată cu datele transmise de un singur spital din regiunea pariziana si corespund deceselor pentru… toată vara.

„Eroare de transcriere”

Eroarea s-a repetat duminică. „Seara trecută am avut 312 de decese în Franța, apoi agenția de sănătate publică a recunoascut că a fost o simplă eroare de transcriere. Cifra a coborât la 12 decese”, a spus luni dimineață profesorul Jean-François Toussaint.

„De fiecare dată am crezut că a fost începutul unui al doilea val. Până acum avem doar 12 decese ieri. Vedem că singurul val pe care Franța l-a cunoscut este cel din primăvară.”.

Numărul persoanelor care intră în spital a crescut. Dar numărul celor spitalizati a scăzut. De ce crește numărul noilor intrați, în timp ce numărul pacienților din spital scade? Explicația este simplă: există mai multe externări decât internări.”.

Numărul deceselor este în scădere în lume și în Europa

„Ieri au fost 3722 decese de Covid în întreaga lume… erau peste 10.000 pe 23 iulie. În 8 săptămâni mortalitatea globală a scăzut cu două treimi. Suntem într-o fază de descreștere a epidemiei. În Europa au fost ieri 200 de decese, deci nu există o creștere a mortalității. Singura țară unde se vede o creștere a mortalității este Spania, în regiunea Madridului, dar mult mai lentă decât în primăvară. Toți ceilalți indicatori nu arată o crestere semnificativă în celelalte 27 de țări europene.“.

Măsurile sunt politice

„Nu există pentru moment nici o relație epidemiologica între numărul de decese și o izolare strictă. Deciziile sunt politice si depind de îngrijorările guvernanților și de analizele consultanților din domeniul științific. Faptul că Marea Britanie a ales să izoleze din nou anumite regiuni nu se bazează pe numărul de decese care fost ieri de 22 în toată țara.”.

Autoritățile sperie populația

„Idea de a închide parcuri și plaje nu corespunde scăderii riscului, faptul că închidem barurile și restaurantele la ora 23 nu schimbă nimic în transmiterea bolii. Aceste măsuri au fost luate în Spania, țara care a impus o izolare strictă și unde purtarea măștii a fost respectată. Totuși, indicatorii de contaminare și deces (singurul care contează) sunt în creștere în regiune”, spune profesorul Toussaint. „Toate aceste măsuri nu sunt eficace”.

Măsuri preventive

În lipsa unui tratament eficace, profesorul Toussaint spune că ar trebui luate 3 tipuri de măsuri: menținerea condiției fizice (lupta împotriva sedentarității), vaccinarea contra gripei (pentru că cei doi virusi vor circula concomitent) și respectarea normelor de prevenție – distanțarea și spălarea mâinilor.

Strategia testelor

Trebuie să ne concentrăm asupra persoanelor simptomatice și a celor care au probabilitate mare de a face forme grave, nu asupra asimptomaticilor.

Tratament

Nu există un tratament pentru acest virus, dar îngrijirea cu oxigenoterapie si tratamentul cu anticoagulante și corticoizi permit evitarea formelor grave. Trebuie să ne întoarcem la o viață aproape normală și să învățăm să trăim cu acest virus. 

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook