Suedezii au dezvoltat un spray nazal împotriva infidelității. Așteptăm scăderea ratelor de divorț

Suedezii au dezvoltat un spray nazal împotriva infidelității. Așteptăm scăderea ratelor de divorț

Cercetătorii suedezi sugerează că infidelitatea este o boală. Ei au reușit să găsească o legătură între hormonii unor specii de rozătoare și comportamentul nestatornic al acestora. O corelație care se aplică și oamenilor.

De ce unele specii de animale sunt loiale partenerului lor și altele nu?

Oamenii de știință au studiat speciile de prerie, care au fost comparate cu speciile de munte. Șoarecele de prerie are o particularitate: devine foarte fidel imediat după împerechere și rămâne până la sfârșitul vieții cu partenerul său, în timp ce șoarecele de munte este puțin mai nestatornic.

Studiul implică doi hormoni: primul este oxitocina, hormonul atașamentului, iar șoarecele de prerie, atunci când face sex, produce o explozie de oxitocină care îl menține loial pe tot parcursul vieții. Pe de altă parte, șoarecele de munte nu secretă această substanță, ceea ce ar putea explica din punct de vedere chimic infidelitatea.

Apoi există un al doilea hormon, numit vasopresină, care determină animalul să-și apere cuibul – acționează în mod similar cu adrenalina. Șoarecele de prerie secretă acest hormon din abundență, dar soarecele de munte nu.

Ce se întâmplă când este modificat nivelul de oxitocină la rozătoare?

Cercetătorii au descoperit că, prin blocarea oxitocinei în cazul șoarecilor care erau loiali, aceștia au devenit infideli. În scjimb, o injecție de oxitocină a determinat șoarecele de munte să fie fidel partenerului său.

Care este legătura dintre experimentele pe animale și infidelitatea la oameni?

Cercetătorii suedezi au dus mai departe experimentul, folosind un spray nazal la oameni. Voluntarii au devenit puțin mai fideli față de partenerii lor, ceea ce reprezintă un argument în favoarea celor care susțin că infidelitatea este o boală.

Sursa: Europe 1

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook