Elevii au laptopuri, table inteligente şi laborator VR în prima şcoală smart dintr-un sat românesc

Elevii au laptopuri, table inteligente şi laborator VR în prima şcoală smart dintr-un sat românesc

Prima școală smart deschisă în mediul rural se află în comuna Ciugud, în județul Alba. Instituția cuprinde clase cu table inteligente şi interactive, softuri educaţionale, un laborator de Realitate Virtuală, iar fiecare elev din clasele V-VIII are laptop.

În plus, sistemul de încălzire porneşte cu o jumătate de oră înaintea începerii cursurilor, iar sistemul de iluminat este reglat pentru a rămâne constant pe durata întregii zile şi a nu deranja ochii copiilor.

Accesul cu telefoanele mobile este interzis, iar elevii folosesc dispozitivele puse la dispoziție pentru a lucra în scop educațional.

Şcoala este dotată şi cu laborator de Realitate Virtuală, primul de acest fel dintr-o şcoală publică din România, în care predarea se face cu ajutorul ochelarilor VR şi a unei platforme educaţionale cu zeci de mii de aplicaţii, de la anatomie, fizică, chimie, geografie, biologie.

„Am încercat să facem o şcoală prietenoasă cu elevii, folosind noile tehnologii în beneficiul lor. Şcoala are WIFI, fiecare copil are un cont în cloud în care pot să îşi încarce diferite cărţi electronice, teme. Profesorii scriu pe tabla inteligentă din clase, salvează ce au scris, iar la sfârşitul orelor transmit documentul PDF fiecărui copil. Contul primit este pentru toată viaţa, iar peste 50 de ani, să spunem, poate intra să vadă ce a învăţat când a fost elev la şcoala din Ciugud. Tablele inteligente au senzori iar copiii pot scrie inclusiv cu degetul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud.

Investiţia în şcoala smart a costat aproximativ un milion de euro, suma fiind asigurată din fonduri guvernamentale, europene, locale şi private.

De asemenea, elevii şcolii din Ciugud pot face ore online, mai ales în perioada care urmează, de suspendare a cursurilor, iar profesorii le vor putea face predarea lecţiei într-o prezentare PowerPoint într-o platformă educaţională iar copilul va intra şi o va descărca, primind şi teme pentru acasă, individual sau de grup. Sistemul permite şi predarea în sistem video conferinţă, la care participă toţi elevii, sau doar electronic, prin intermediul laptopurilor.

La şcoala gimnazială din Ciugud învaţă peste 130 de elevi, fiind întregistrate cazuri de copii din comună care s-au întors după ce s-au mutat în unităţi de învăţământ din Alba Iulia, dar şi de elevi din Alba Iulia care au dorit să înveţe în şcoala smart de la ţară.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook