Eficiență dovedită| Apa de gură previne răspândirea Covid-19. „Virusul, eliminat în proporție de 99,99%”

Eficiență dovedită| Apa de gură previne răspândirea Covid-19. „Virusul, eliminat în proporție de 99,99%”

O simplă apă de gură cu 0,7% clorură de cetilpiridiniu (antimicrobian și antiseptic), prezintă rezultate „promițătoare” în lupta împotriva coronavirusului, spune un nou studiu al Universității Cardiff. În experimentele de laborator, apa de gură a ucis virusul în doar 30 de secunde.

Acestea sunt primele rezultate ale unui studiu amplu și trebuie revizuite de alți cercetători. Un studiu clinic va urmări impactul real al apei de gură asupra concentrației coronavirusului în saliva persoanelor testate.

Dar studiile preliminare realizate în laborator sunt foarte promițătoare. Oamenii de știință au folosit o apă de gură obișnuită, o soluție cu 0,7% clorură de cetilpiridiniu, cum este Listerine. Acest antiseptic antibacterian și antiviral acționează asupra microbilor, intră în structura lor și îi distruge în cele din urmă. Rezultat: virusul este eliminat în proporție de 99,99%,  în 30 de secunde.

Salivă

Un studiu clinic de 12 săptămâni va începe la Spitalul Universitar din Țara Galilor. Acesta trebuie să stabilească dacă, în condiții reale, apa de gură distruge toate particulele virale din salivă. Rezultatele studiului la om sunt așteptate la începutul anului 2021.

Profesorul David Thomas, conducătorul cercetării, insistă asupra faptului că studiul clinic va fi decisiv pentru a trage concluzii definitive. „Trebuie să aflăm mai întâi dacă efectul pe care l-am observat în laborator este același asupra oamenilor”, a declarat el pentru canalul britanic Sky News.

Dacă ipoteza este adevărată, va fi totuși necesar să se determine cât timp este eficientă apa de gură. Un studiu anterior în această direcție a arătat că, în anumite grupuri mici de pacienți, încărcătura virală a fost redusă timp de 6 ore.

Particule

Coronavirusul se răspândește în principal prin picături de salivă și secreții nazale (atunci când vorbești, tușești sau strănuți). Această transmitere este posibilă înainte, în timpul și după faza acută a bolii, dar și la pacienții asimptomatici. Prin urmare, reducerea cantității de particule virale din gură ar trebui, în mod logic, să limiteze răspândirea virusului.

Cercetătorii implicați în studiu amintesc că apa de gură nu este în niciun caz un medicament împotriva Covid-19. Virusul rămâne în organism, în ciuda folosirii apei de gură și nu există nicio garanție că aceasta va preveni contaminarea. Clătirea adecvată a gurii ar putea fi, prin urmare, doar o măsură în plus față de gesturile de prevenție de bază, cum ar fi distanțarea, igiena mâinilor și purtarea unei măști.

Împotriva gripei

Studiile anterioare au arătat deja că clorura de cetilpiridiniu acționează împotriva virusului gripal.

Luna trecută, Penn State College of Medicine (Pennsylvania) a publicat rezultatele unui studiu de laborator care a indicat, de asemenea, că apa de gură ar putea distruge coronavirusurile. Rezultate pozitive, care se alătură și celor ale unei universități germane, publicate în august. Dar toate aceste cercetări au fost lipsite de studii clinice și, prin urmare, nu au putut fi publicate într-un jurnal științific.

Sursa: 7sur7

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook