ECDC: Evoluția epidemiei în România și alte 6 țări europene „provoacă îngrijorare”

ECDC: Evoluția epidemiei în România și alte 6 țări europene „provoacă îngrijorare”

Spania, Croația, România, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă și Malta înregistrează o creștere a nivelului de contaminare, în special în rândul persoanelor în vârstă.

Șapte țări din Uniunea Europeană prezintă tendințe ale epidemiei care cauzează „o mare îngrijorare” și care sunt asociate cu creșterea mortalității, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Aceste preocupări se referă la Spania, România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Republica Cehă și Malta. Potrivit unui nou raport de evaluare a riscurilor din partea agenției europene responsabile cu monitorizarea epidemiilor, acest grup arată „o proporție mai mare de cazuri severe sau spitalizări”, cu o creștere a mortalității „deja observată” sau „care s-ar putea manifesta curând”.

Îngrijorarea din aceste șapte țări provine în special din faptul că creșterea cazurilor se referă la persoanele în vârstă, unde alte țări europene înregistrează în principal creșteri ale cazurilor Covid-19 la adulții mai tineri și, prin urmare, mai puțin expuse riscului. .

Această situație privește Marea Britanie și douăsprezece țări ale UE (Franța, Austria, Danemarca, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Belgia și Suedia), potrivit agenției europene cu sediul la Stockholm. .

Dar, în ultimele zile, majoritatea acestei categorii „pare să se apropie de criteriile de clasificare de mare îngrijorare”, în special din cauza noilor cazuri la vârstnici, a spus ECDC.

În cele din urmă, țările rămase în care riscul este „scăzut” pentru populația generală și „moderat” pentru persoanele cu risc sunt considerate a fi într-o situație stabilă: Germania, Italia, Polonia, Finlanda, Grecia, Cipru, Lituania și, cu excepția din UE, Norvegia.

Imunitate mai mică de 15%

ECDC subliniază că în UE „vulnerabilitatea populației rămâne ridicată, datele disponibile sugerând că nivelul imunității colective este de sub 15% în majoritatea regiunilor UE”.

„Majoritatea oamenilor pot fi încă infectați”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, în timpul unei conferințe de presă online, în compania comisarul UE Stella Kyriakides.

Ceea ce observăm în multe țări, nu numai în Spania, este că o mare parte din contaminările actuale se datorează întâlnirilor private, reuniunilor de familie sau adunărilor mari”, a subliniat ea.

Șeful ECDC, însă, a refuzat să solicite închiderea generizată a magazinelor, restaurantelor sau barurilor. „Depinde de modul în care este posibil să se păstreze măsurile de distanțare fizică în aceste locuri”, a spus ea.

Sursa: Le Martin

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook