Didier Raoult critică studiul care propune dexametazona ca tratament pentru Covid-19

Didier Raoult critică studiul care propune dexametazona ca tratament pentru Covid-19

Susținătorul hidroxiclorochinei ca tratament pentru coronavirus a criticat puternic rezultatele studului britanic Revovery.

La doar câteva minute după publicarea primelor rezultate ale unor teste clinice efectuate în cadrul studiului Recovery, profesorul Didier Raoult a publicat un mesaj pe Twitter.

Conform acestor studii, un medicament din familia steroizilor, dexametazona, ar reduce mortalitatea cu o treime la pacienții cu forme grave de Covid-19.

Rata ridicată a mortalității

Cu toate acestea, pentru directorul general IHU Mediterranée, există multe probleme legate de această nouă descoperire.

„Suntem șocați de rata mare a mortalității din grupul SOC (Standard of care) din studiul Recovery”, a scris el, citând diverse cifre.

„41% la pacienții ventilați. 25% la pacienții care necesită oxigen. 13% în grupul celor care nu necesită nicio intervenție.”.

Pentru comparație, Didier Raoult a dorit să evidențieze cifrele orașului Marsilia, unde a fost testat tratamentul cu hidroxiclorochină.

Astfel, Raoult amintește că, la terapie intensivă, 16% dintre pacienți au decedat, o rată care scade la 5% pentru pacienții internați, dar cu forme mai ușoare și la 0,6% pentru cei tratați cu hidroxiclorochină, conform datelor sale.

Conducătorii studiului Recovery, criticați

Într-un al doilea tweet, Didier Raoult s-a adresat direct lui Martin Landray și Peter Horby, responsabili pentru aceste studii, întrebând de ce nu au fost adăugate și cifrele pentru hidroxiclorochină.

„Ar putea Martin Landray și Peter Horby să explice de ce nu au informat publicul cu privire la ratele mortalității în fiecare dintre subgrupuri (ventilate, care necesită oxigen, care nu necesită nicio intervenție) ale grupului HCQ (hidroxiclorochină)? „

O întrebare retorică, deoarece Didier Raoult avansează o ipoteză la finalul mesajului.

„Au făcut-o pentru a obține rezultate semnificative în grupul de dexametazonă”, acuză profesorul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook