De unde vine sloganul „Black Lives Matter”?

De unde vine sloganul „Black Lives Matter”?

Trei cuvinte scandate de mulțime. Inscris pe pancarte, uneori chiar pe fețe, sloganul „Black Lives Matter” („Viața negrilor contează”) a fost auzit peste tot în America și nu numai, după uciderea lui George Floyd în Minneapolis, afro-americanul asfixiat de un ofițer de poliție alb. Slogan, mișcare socială, organizație… De unde vine „Black Lives Matter” (BLM)?

Inițial, acesta era un hashtag folosit pe rețelele sociale și imaginat de trei activiști negri. Pe 13 iulie 2013, scriitoarea și activista Alicia Garza află despre achitarea lui George Zimmerman, omul care l-a împușcat pe Trayvon Martin, un afro-american american de 17 ani. Impresionată de aceasta veste, postează un mesaj: „Oameni negri. Vă iubesc. Viețile noastre contează («Black People. I love you. I love us. Our lives matter”). Artista și activista Patrisse Khan-Cullors îi răspunde: „Black Lives Matter”. Acest trio a fost completat apoi de Opal Tometi, scriitor americano-nigerian care s-a implicat în această mișcare ce tocmai se născuse, pentru a încerca să o structureze.

Un moment de cotitură în 2014 după decesele lui Eric Garner și Michael Brown

Mișcarea ia amploare în 2014 după moartea lui Eric Garner, ucis la New York de un ofițer de poliție, și cea a lui Michael Brown, un adolescent negru în vârstă de 18 ani împușcat mortal de un ofițer de poliție alb din Ferguson în Missouri. Rețeaua „Black Lives Matter”, care până atunci fusese doar o platformă online, a început să organizeze demonstrații pentru a denunța rasismul poliției americane. Prima are loc în august 2014, la Ferguson. Vor urma numeroase demonstrații de tip „die-ins” în care manifestantii se culcă pe asfalt, dar și acțiuni mai radicale, cum ar fi ocuparea centrelor comerciale sau blocarea drumurilor sau a trenurilor. Cu toate acestea, mișcarea pledeaza pentru acțiuni non-violente.

„BLM a devenit o mișcare de masă care nu mai este exprimată doar pe rețelele de socializare”, a declarat Dewey M. Clayton, politolog la Universitatea Louisville. Chiar dacă tot rețelele sociale îi permit să se mobilizeze. ” Niciun lider nu se desprinde cu adevărat dar mai mulți activiști împărtășesc managementul a peste douăzeci de entități locale. „Este mai degrabă o mișcare, un set de poziții în care mulți oameni se recunosc, dar nu este un grup sau un partid, deoarece nu există o figură de lider, nici o structură reală, notează Nicole Bacharan, istoric și politolog specializată în Statele Unite. Este un strigăt de unire, un slogan care s-a potrivit situatiei. Preluat de sportivi și vedete, acesta are o rezonanță deosebită după moartea lui George Floyd.”.

O mișcare incluziva

Potrivit istoricului, activiștii „Black Lives Matter” sunt totuși uniți de același sentiment de „nedreptate”. „Trebuie să ne amintim că mișcarea s-a născut sub președinția lui Barack Obama. Ei exprimă sentimentul că, din păcate, viețile negre sunt mai puțin importante ”. Pe site-ul oficial, BLM se descrie drept un „colectiv de eliberatori care cred într-o mișcare incluzivă”.

Spre deosebire de alte mișcări anterioare de acest tip, BLM consideră că trebuie să reuneasca luptele împotriva diferitelor forme de discriminare, fie ele de gen, clasă sau orientare sexuală. „Ideologia de bază își propune să pună capăt supremației albe”, spune Dewey M. Clayton. Dar este deschisa persoanelor gay, transexuale etc. Dacă la început era vorba în primul rând de combaterea brutalității poliției, scopul a devenit mai larg. A reluat lucrurile din locul în care le-a lasat mișcarea drepturilor civile.”.

Cu toate acestea, mișcarea nu a scăpat de critici. Unii au denunțat chiar radicalismul său, în special după ce un rezervist negru din armata americană, Micah Xavier Johnson – care pretindea că aparține BLM – a împușcat cinci ofițeri de poliție albi în 2016. Liderii mișcării au condamnat rapid aceste fapte. Au fost create mai multe hashtag-uri, cum ar fi #AllLivesMatter („Toate viețile contează”) sau #BlueLivesMatter, create în solidaritate cu poliția. „Sigur că toate viețile contează”, răspunde Nicole Bacharan. Dar când spunem asta, refuzăm specificul comunității negre, deoarece, în fiecare an, aproximativ 1000 de oameni sunt uciși de poliție, iar 26% dintre ei sunt negri ”.

Dewey M. Clayton este convins că „Black Lives Matter” este capabilă să „combată rasismul în Statele Unite”: „La mitinguri am văzut demonstranți multi-etnici și din toate generatiile purtând însemne și strigand „Black Lives Matter”. În unele orașe, protestatarii erau albi. Cred că BLM a avut un impact imens asupra organizării și mobilizării acestui protest care a cuprins țara și lumea ”.

Nicole Bacharan rămâne mai prudentă. Dacă istoricul este convins că „s-au schimbat multe de la mișcarea drepturilor civile”, consideră că rasismul rămâne „foarte adânc înrădăcinat în practicile anumitor polițiști”. „Este clar că însuși Barack Obama nu ar fi putut transforma soarta negrilor din Statele Unite”, a spus ea. Pentru a „influența schimbările politice, legale și sociale”, ea rămâne convinsă că mișcarea trebuie să dobândească o „structură reală” din care să se desprinda „figuri” și „proiecte concrete”.

În 2016, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, aproximativ o treime dintre americani au spus că nu au înțeles obiectivele mișcării. Dacă Black Lives Matter este deosebit de apreciată în rândul negrilor (65%), în jur de 40% dintre albi au declarat că o susțin – în special în rândul democraților și celor sub 30 de ani. Aproape unul din cinci americani (22%) au declarat că se opun mișcării.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook