„Dacă Alec Baldwin ar fi respectat regulile, glonțul ar fi ajuns într-un zid sau în pământ”, spune un specialist în siguranța platourilor de filmare

„Dacă Alec Baldwin ar fi respectat regulile, glonțul ar fi ajuns într-un zid sau în pământ”, spune un specialist în siguranța platourilor de filmare

Investigațiile cu privire la accidentul mortal petrecut în timpul filmărilor la Rust progresează. Și detaliile sunt demne de un film de acțiune. Pe 21 octombrie, la Bonanza Creek Ranch, în deșertul New Mexico – decorul ideal pentru un film western – actorul Alec Baldwin a împușcat-o accidental pe Halyna Hutchins, director de imagine al filmului, care a murit la scurt timp după.

Bryan W. Carpenter, fost membru al forțelor speciale, informații și SWAT, specialist în arme, este specialist în arme, muniție și securitate pe platourile de filmare. Are aproximativ 50 la activ, în special în seriale de succes precum Queen of the South sau NCIS. A fost uimit de numărul de greșeli de securitate identificate pe platoul de la Rust.

„Alec Baldwin „stătea pe o bancă, lângă biserică” exersând „tragerea în cruce”. În Vestul Sălbatic, spre deosebire de zilele noastre, când un dreptaci își poarta tocul în partea dreaptă, unii, precum Billy the Kid, îl purtau pe cealaltă parte și scoteau arma încrucișat în fața pieptului. Era mai ușor dacă erai călare”, explică el. Până acum nimic anormal. Restul este mai problematic. După prânz, lumina se schimbase, trebuia găsit un nou unghi pentru cameră. Alec Baldwin explica modul în care avea să-și scoată arma. Regizorul Joel Souza a auzit apoi „ceea ce a sunat inițial ca un bici și apoi un big-bang”, conform mandatului de percheziție.

Baldwin se antrena îndreptând pistolul spre cameră. „Este o încălcare majoră a unuia dintre cele patru protocoale de siguranță concepute pentru a preveni un accident”, spune Carpenter. Dacă Alec Baldwin ar fi urmat regulile de bază, care ar fi trebuit să-i fie transmise, glonțul ar fi ajuns într-un perete sau în pământ, pentru că nu ar fi îndreptat niciodată arma spre un membru al echipei.

Chiar și în scenele în care pistolul pare să fie îndreptat către cameră, este, de fapt, în alt unghi. Cele patru reguli în cauză sunt: consideră întotdeauna că o armă este încărcată, nu îndrepta niciodată arma spre cineva pe care nu intenționezi să-l rănești, nu apăsa cu degetul arătător pe trăgaci înainte de a trage și fii conștient de ceea ce ai în față, în spate și în lateral.

Problema majoră rămâne cea a glonțului folosit. Două persoane au manevrat arma înaintea lui Alec Baldwin: armurierul șef Hannah Gutierrez-Reed, 24 de ani, și apoi Dave Halls, asistent de regie, care i-a înmânat-o actorului strigând: „Armă rece!”, adică fără muniție. Dar un glonț a străpuns trupul Halynei Hutchins și l-a rănit pe Joel Souza în umărul drept. Souza privea peste umărul lui Hutchins, care și-a dus mâinile la abdomen, a căzut pe spate și a spus că nu-și mai simte picioarele. Carpenter nu are îndoieli: „Ar fi trebuit să se verifice Baldwin? Armurierul ar trebui să se asigure că actorul înțelege că este în interesul lui să facă acest lucru. Indiferent de câți oameni și-au făcut treaba prost înaintea ta, atunci când ai o armă în mână ești responsabil pentru asta, asta este trista realitate.”

Muniție reală… pe cutii de bere

Întrebarea este cum a ajuns acest glonț pe teavă. Site-ul The Wrap lansează o primă ipoteză: în aceeași dimineață, cu câteva ore înainte de tragedie, membrii echipei au mers la antrenament și au tras cu muniție reală în cutii de bere.

Regizorului asistent Dave Halls i-a fost fost rupt contractul pentru filmul Freedom’s Path, din 2019, după ce un membru al echipei de filmare a fost rănit accidental cu o armă de foc.

În același an, el l-a concediat pe scenograful Courtney Hope Therond din The Pale Door, după ce a protestat împotriva condițiilor de securitate slabe. Dave Halls avea reputația de a nu acorda prea multă atenție subiectului. Briefing-urile de siguranță, de exemplu, nu reprezentau o prioritate pentru el. Carpenter menționează însă că omiterea lor este ceva obișnuit, chiar și la producții foarte mari, pentru a economisi timp și, prin urmare, bani.

O filmare agitată

Au fost respectate regulile pe platoul de la Rust? Doi membri ai echipei de filmare și-au exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile de siguranță de pe platou. Cu mai puțin de o săptămână înainte, o dublura a tras două focuri crezând că arma nu este încărcată. În general, condițiile păreau dificile. În acea dimineață, șase membri au părăsit platoul după un dezacord cu privire la plată și cazare. Fusese angajată o altă echipă pentru a-i înlocui și a filma cu o singură cameră.

„Siguranța actorilor și a echipei de filmare este prioritatea [noastră]… Deși nu am fost la curent cu vreo plângere referitoare la siguranță, vom efectua o investigație internă asupra procedurii. Vom continua să cooperăm cu autoritățile din Santa Fe în ancheta lor și să oferim sprijin psihologic echipei, în această perioadă tragică. Ancheta este în curs de desfășurare și încă nu a fost formulară nicio acuzație”, spun producătorii filmului.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook