OMS este împotriva utilizării dovezii de vaccinare pentru călătoriile internaționale

OMS este împotriva utilizării dovezii de vaccinare pentru călătoriile internaționale

Pandemia Covid-19 este „departe de a fi încheiată”, spune comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), solicitând țărilor să recunoască toate vaccinurile aprobate de agenție. Comitetul de urgență Covid-19, prezidat de francezul Didier Houssin, se întrunește la fiecare trei luni pentru a face un bilanț al situației. După ultima întrevedere, desfășurată săptămâna trecută, a transmis marți, 26 octombrie, că, „deși s-au înregistrat progrese prin utilizarea sporită a vaccinurilor și tratamentelor Covid-19, analiza situației actuale și modelele de prognoză indică faptul că pandemia este departe de a se termina”.

Este același comitet care, la cea de-a doua reuniune, din 30 ianuarie 2020, îl sfătuise pe directorul general al OMS să declare o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă pentru epidemie. După ultima întâlnire, comitetul a decis „în unanimitate că pandemia este încă un eveniment extraordinar care continuă să afecteze sănătatea cetățenilor din întreaga lume, prezintă un risc de răspândire internațională și de perturbare a traficului global și necesită un răspuns coordonat”.

În recomandările adresate statelor, comitetul rămâne împotriva principiului dovezii vaccinării pentru călătoriile internaționale, având în vedere distribuția inegală a vaccinurilor în întreaga lume. De asemenea, el cere statelor să „recunoască toate vaccinurile care au primit autorizație de utilizare de urgență” de la OMS.

Până acum, OMS a aprobat cele două vaccinuri cu ARN mesager de la Moderna și Pfizer/BioNTech, cele două vaccinuri chinezești de la Sinopharm și Sinovac, vaccinul de la Johnson&Johnson precum și diferite versiuni ale vaccinului Astrazeneca. Se așteaptă o decizie legată de vaccinul Covaxin dezvoltat de laboratorul indian Bharat Biotech.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook