Compania Merck oferă gratuit licența de producție a pilulei anti-Covid țărilor sărace

Compania Merck oferă gratuit licența de producție a pilulei anti-Covid țărilor sărace

Compania farmaceutică americană Merck a încheiat un acord prin care va permite ca medicamentul său anti-Covid, molnupiravir, să fie produs și vândut la prețuri accesibile în țările sărace, unde vaccinurile împotriva SARS-Cov-2 sunt disponibile în stocuri limitate. Înțelegerea cu ONG-ul Medicines Patent Pool, asociație care urmărește să ofere acces global la tratamente și tehnologii medicale, va oferi unor companii din 105 state, majoritatea din Africa și Asia, formula de producție a pilulei antivirale.

Laboratorul Merck a anunțat la începutul lunii că antiviralul pe care îl produce reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces pentru pacienții Covid-19. Compania va produce 10 milioane de doze până la sfârșitul anului 2021. Are un contract guvernamental cu Statele Unite pentru livrarea a 1,7 milioane de scheme de tratament cu molnupiravir, la un preț de 700 de dolari pe schemă.

„Licența oferită de Merck reprezintă o importantă măsură de protecție pentru statele sărace, unde mai mult de jumătate din populația lumii locuiește”, spune James Love, șef al Knowledge Ecology International, o organizație non-profit de research.

„Este prima licențiere transparentă a unui medicament Covid, iar ce este cu adevărat important, implică un tratament care se poate administra în afara spitalelor și va fi probabil foarte ieftin”, subliniază Charles Gore, director la Medicines Patent Pool.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook