Cum poate fi evitată o nouă mutație a SARS-Cov-2, care s-ar putea dovedi catastrofală. Soluția propusă de medicul Ion Alexie

Cum poate fi evitată o nouă mutație a SARS-Cov-2, care s-ar putea dovedi catastrofală. Soluția propusă de medicul Ion Alexie

Tot mai mulți cercetători avertizează asupra riscului apariției unei noi variante a SARS-Cov-2, cu mortalitatea crescută, care ar putea provoca un dezastru sanitar, mai ales în țările cu sisteme medicale șubrezite, cum este și România. Imunologul american Anthony Fauci avertizează cu privire la posibilitatea ca SARS-Cov-2 să se combine cu alte tipuri de virusuri. „Ar fi oribil! Și, desigur, este posibil”, spune consilierul guvernului american. „Un virus care s-ar transmite la fel de ușor ca SARS-CoV-2, combinat cu mortalitatea acestor coronavirusuri anterioare – ar reprezenta o catastrofă pentru umanitate”, subliniază el.

Medicul infecționist Ion Alexie este de părere că singura soluție care ar putea elimina acest risc este ca autoritățile să ofere acces la medicamente antivirale, care să fie asministrate imediat ce este identificat un caz de infectare.

„Virusurile de tip ARN, cum este și SARS-Cov 2, se multiplică foarte repede, anarhic și au capacitatea de a dezvolta multe mutații. Din acestă cauză, trebuie făcute eforturi pentru a distruge într-un timp cât mai scurt cât mai multe dintre tulpinile care circulă printre noi. Cu cât reducem mai repede numărul variantelor coronavirusului, cu atât cresc șansele de a evita o catastrofă mondială: apariția unei mutații care să aibă o rată a mortalității de 20-30%, cum are virusul MERS, apărut în 2014.

Singurul mod în care o asemenea mutație poate fi evitată este combinația dintre un tratament antiviral precoce, arministrat imediat celor care s-au infectat și contactelor lor apropiate (ca profilaxie, dupa expunerea la virus) și administrarea vaccinurilor. Tratmentul precoce cu un medicament antiviral nu va da virusului șansa să se multiplice și să infecteze alți oameni, lucru pe care îl face și vaccinul – dar, așa cum putem observa în mai multe țări cu rată mare de vaccinare, numărul infectărilor este foarte mare și chiar în creștere.

Luptăm cu timpul

Vaccinurile au redus semnificativ numărul deceselor, dar, din cauza mutației Delta, nu au reușit să reducă foarte mult transmisia virusului. Deci, fără o combinație Antiviral – Vaccin, șansele de succes împotriva virusului SARS- Cov-2 sunt mici.

Medicii din toată lumea trebuie lăsați să-și trateze pacienții după experiența dobândită de milioane de medici din prima line, care au tratat sute de milioane de pacienți.

Experiența acestor medici (care au tratat sute de milioane de pacienți) este, după părerea mea, mai complexă și mai imporatantă decât un studiu sau două, pe câteva sute de pacienți, care au dus la aprobarea sau respingerea unui medicament.

În consecință, acum, în timp ce Covid-19 omoară zilnic sute de români, medicii ar trebui să poată încerca orice tratament antiviral, mai ales în ambulatoriu (și înainte ca pacienții să ajungă la ATI și să moară), care a dat rezultate în alte țări: Ivermectina, Arbidol (Umifenovirul) Favipravir și poate altele, pe care eu nu le știu.

Medicii să discute cu pacienții modalitatea de tratare, să le spună că nu există un medicament magic, care să vindece toți pacienții Covid, să le explice efectele adverse ale medicamentelor antivirale pe care le au la dispozitie. Iar pacienții să decidă dacă vor acel medicament sau nu.

Autoritățile trebuie să pună la dispoziție medicamentele antivirale cerute de medicii din prima linie și să dea autorizație de urgență pentru folosirea, fabricarea sau importarea lor în România.

În momentul în care se dovedește că un medicament antiviral este bun și salvează vieți, acesta să fie introdus și în România. În momentul în care un medicament se dovedește periculos în practica medicală din Romania, iar medicii consideră că acel medicament nu mai trebuie folosit, atunci autoritățile trebuie să retragă autorizația.

Medicii, împreună cu pacienții, trebuie să aibă posibiliatatea să ia decizii asupra tratamentelor, așa cum fiecare în parte are ocazia să aleagă între vaccinurile Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, etc.

Nu mai avem timp 

Pandemia nu a ajuns la final nici în state cu rate de vaccinare peste 70% și, în timp ce românii continuă să se vaccineze, este imperativ să li se dea acces imediat la toate antiviralele anti-Covid folosite în alte țări: Ivermectina, Arbidolul, Favipiravirul și altele.

Medicii din spitale și ambulator trebuie să aibă un cuvânt foarte important de spus cu privire la tratamentele pacienților, mai ales acum, când în farmacii nu se găsesc antivirale și mulți pacienți sunt condamnați să dezvolte forme severe, să ajungă în spitale și unii dintre ei să moară.”, spune Alexie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook