Cum gestionezi incertitudinile provocate de criza Covid. „Fă-ți planuri pe termen scurt”

Cum gestionezi incertitudinile provocate de criza Covid. „Fă-ți planuri pe termen scurt”

Ziua de mâine nu a fost niciodată atât de îngrijorătoare, din lipsă de certitudini, din cauza crizei de sănătate. Mai mulți psihologi îți transmit analizele și sfaturile.

Va rezista afacerea mea? Vom fi iarăși izolați? Ne putem întâlni cu familia la Crăciun? Ne mai căsătorim? În timp ce pandemia Covid-19 este departe de a fi terminată, unele măsuri de sănătate au fost înăsprite iar următoarele luni sunt la fel de incerte ca și cele precedente.

Avem de ce să ne facem griji. Acest lucru este confirmat de Jean-Luc Aubert, psiholog pentru copii și adolescenți. „Incertitudinea generează anxietate și angoasă”, a declarat el pentru BFMTV.com. Cu atât mai mult când ea a invadat toate straturile vieții, variind de la sfera profesională la mediul privat, inclusiv relațiile sociale și timpul liber.

„Este ca frica de întuneric. Acasă sau într-un loc necunoscut, frica este aceeași, dar se poate intensifica din cauza mediului necunoscut din jurul nostru. Suntem în acest climat care include multe semne de întrebare, cu răspunsuri contradictorii care nu ne ajută să ne liniștim.”.

O nouă formă de precaritate

Imane Adimi, psiholog clinician și psihoterapeut, a observat la unii dintre pacienții ei preocupări noi legate de situația actuală de sănătate. În timp ce unii dezvoltă tulburări depresive, alții văd cum fobiile și obsesiile lor se intensifică.

„Am cazul unei familii în care părinții și-au pierdut slujba”, spune ea pentru BFMTV.com. Cu dificultățile financiare, frica de izolare și problema școlii la distanță, lucururile încep să se complice foarte mult pentru ei.”.

Psihoterapeutul se teme chiar de o nouă formă de precaritate, de data aceasta psihica și psihologică. O suferință invizibilă, dar foarte reală care poate afecta persoane care până acum nu aveau nicio tulburare și sunt totuși integrate, atât profesional, cât și social.

Creierul programat pentru incertitudine

Cu toate acestea, Anne Giersch, psihiatru și director al laboratorului de neuropsihologie cognitivă și fiziopatologie a schizofreniei de la Universitatea din Strasbourg, amintește că sistemul nostru nervos este programat să facă față incertitudinilor.

Câteva ilustrații simple ale vieții de zi cu zi: un obiect pe care nu am reușit să-l recunoaștem pentru că este parțial ascuns sau plasat în fundal sau o mișcare detectată într-un loc unde nu ne-am aștepta. „Informațiile din jurul nostru sunt foarte rar complete”, continuă Anne Giersch.

Pe termen lung vs pe termen scurt

Dar prin diferite mijloace, cum ar fi amintiri, preconcepții, deducții sau experiențe trăite, creierul reușește să proceseze și să codeze această incertitudine. „O facem fără să ne dăm seama”, adaugă psihiatrul. Cu toate acestea, expertul în neuropsihologie recunoaște totuși că acumularea incertitudinilor îi poate determina pe unii să se simtă copleșiți.

Acesta este motivul pentru care psihologul Jean-Luc Aubert a schimbat managementul pacienților. Cel care le cerea de obicei să planifice și să stabilească obiective pe termen mediu și lung recomandă acum contrariul.

„Îi invit să gestioneze lucrurile de la o zi la alta. Rețeta: formulează proiecte pe termen scurt. Gândește-te la ce vei face weekendul viitor, fără să te gândești neapărat la sărbătorile de iarnă. Și nu trebuie să uiți că totul se va termina cu bine într-o zi.”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook