Cum evităm viitoare catastrofe, asemănătoare celei de la Piatra Neamț. Recomandările medicului Ion Alexie

Cum evităm viitoare catastrofe, asemănătoare celei de la Piatra Neamț. Recomandările medicului Ion Alexie

Incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț ne forțează să realizăm, din nou (după Colectiv), situația precară în care ne aflăm, mai ales în domeniul medical. „Astfel de incidente nu trebuie să se mai repete”, transmite președintele Klaus Iohannis. „Trebuie să învățăm din greșeli”. Să învățăm din greșeli, sau, poate, să căutăm soluții.

Medicul Ion Alexie, de la spitalul Summerlin din Las Vegas, transmite o serie de îmbunătățiri aplicabile pe termen scurt și mediu, care ar putea contribui la evitarea unor noi tragedii.

-Trebuie aduse imediat generatoare Diesel și pozitionate afară, în dreptul secțiilor ATI;

-Cablurile să meargă prin exteriorul spitalului, până la ferestrele secțiilor ATI;

-Ventilatoarele și alte instalații electrice să fie alimentate atât de instalația spitalului, cât și de generatoare;

-La instalația spitalului trebuie puse siguranțe care să întrerupă circuitele electrice atunci când consumul de curent este mai mare decât pot duce instalațiile învechite ale spitalelor;

-Toate camerele de terapie intensivă să aibă extinctoare functionale și tot personalul să fie antrenat să le folosească în orice moment;

Aceste modificări ar trebui făcute de urgență, până trece criza Covid și până se vor face modificările finale necesare.

Pe termen mediu, modernizări masive

Alexie recomandă construirea de secții ATI noi, lângă clădirile vechi ale spitalelor, total independente, cu secții UPU unde să vină ambulanțele și să lase pacienții grav bolnavi, direct în secțiile moderne și echipate corespunzător. Acestea trebuie să comunice cu spitalele prin holuri, dar să fie total independente.

Când vor fi construite spitale noi (și cele regionale), acestea trebuie să fie echipate cu un sistem de ventilație special, cu circulație negativă: aerul intră de afară în sistemul de ventilație, este pompat în holuri, unde presiunea aerului este mai mare, și de aici în saloane, care au presiunea aerului mai mică. Din saloane, aerul să fie trimis direct în afara spitalului.

Astfel, aerul contaminat din saloane nu poate intra din nou în holuri și să producă infectarea personalul medical sau a altor bolnavi, din alte saloane.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook