COVID: Care sunt factorii de risc ai transmiterii virusului în spații închise

COVID: Care sunt factorii de risc ai transmiterii virusului în spații închise

În Marea Britanie și Statele Unite, cercetătorii au realizat un tabel care vizează adaptarea măsurilor de distanțare fizică în funcție de factorii de risc.

Cercetătorii au creat un tabel care rezumă riscul transmiterii coronavirusului în funcție de mai mulți factori.
Regula de 1 sau 2 metri de distanțare fizică pentru a vă proteja de Covid-19 este învechită, iar măsurile trebuie mai degrabă adaptate situației, în funcție de ventilația spațiului sau de faptul că vorbim mai mult sau mai puțin tare, spune un studiu publicat pe 25 august de revista medicală BMJ.

„Distanțarea fizică ar trebui privită doar ca parte a unei abordări mai ample a sănătății publice”, scriu autorii acestei lucrări. Potrivit acestora, trebuie să se țină cont de un set de factori pentru a determina dacă distanța de 1 sau 2 metri recomandată de autoritățile sanitare este suficientă, insuficientă sau chiar inutilă în situațiile cel mai puțin riscante.
Acești factori sunt ventilația și densitatea de ocupare a spațiilor, timpul de expunere, purtarea sau nu a măștii sau nivelul sonor la care vorbesc persoanele prezente (cu cât este mai mare, cu atât mai departe sunt propagate picăturile potențial încărcate cu viruși).

Un tabel cu „recomandări graduale”

„Mai degrabă decât o regulă de distanțare fizică unică și rigidă, oferim recomandări graduale care reflectă mai bine combinația de factori multipli care determină riscul”, spune același studiu realizat de către cercetătorii universităților Oxford (Marea Britanie) și MIT ( Massachusetts Institute of Technology, SUA).
„Acest lucru ar oferi o mai bună protecție în situațiile cele mai riscante dar și o mai mare libertate în situațiile mai puțin riscante, ceea ce ar permite o revenire la normal în anumite aspecte ale vieții economice și sociale”, continuă ei.
Acești cercetători propun un tabel care rezumă riscul de transmitere în funcție de acești factori.

De exemplu, într-o zonă bine ventilată, cu o densitate mare a populației, riscul este scăzut dacă oamenii poartă o mască, vorbesc fără să strige și dacă rămân la fața locului un timp scurt. Cu toate acestea, riscul crește dacă oamenii strigă sau cântă (chiar și cu o mască și chiar pentru o perioadă scurtă de timp). Și devine ridicat dacă nu au mască.
Conform acestui tabel, ventilarea slabă într-o zonă închisă este un factor de risc major, cu mască sau nu.

O măsură care datează din secolul al XIX-lea
Autorii studiului susțin că distanța recomandată de 1 sau 2 metri în funcție de țară se bazează pe „știință învechită”. Această regulă stabilită pentru alte boli infecțioase își are originile încă din secolul al XIX-lea și a fost consolidată în anii 1940.
Baza sa este existența unor picături mari de salivă care cad pe sol după expirarea de către pacient, spre deosebire de aerosoli – particule fine care rămân în suspensie. Ambele formule de răspândire sunt responsabile pentru transmisia Covid-19.
Dar, potrivit autorilor studiului, această „dihotomie” între picăturile mari și aerosoli este artificială: oricare ar fi dimensiunea lor, distanța pe care o pot atinge depinde în mare măsură de alți factori, începând cu fluxul de aer.

Mai multe detalii găsești aici

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook