Covid-19| Umiditatea influențează transmiterea virusului. „Răspândire mai mare dacă aerul este uscat”

Covid-19| Umiditatea influențează transmiterea virusului. „Răspândire mai mare dacă aerul este uscat”

Umiditatea scăzută din aer, combinată cu temperatura joasă, joacă un rol important în răspândirea virusurilor respiratorii și, prin urmare, Sars-CoV-2. Această concluzie, documentată de zece studii internaționale, provine de la un grup indo-german (TROPOS și Laboratorul Național de Fizică CSIR). Studiul a fost publicat în revista Aerosol and Air Quality Research.

Un nivel de umiditate cuprins între 40 și 60% ar limita răspândirea

„Există o răspândire mai mare a virusului dacă aerul este uscat. Dar lipsa umidității nu este suficientă. E nevoie și de temperaturi scăzute.”, explică dr. Naima Deggouj, profesor ORL la Clinicile Universității Saint-Luc.

Când o persoană vorbește, emite particule de salivă. Unele sunt grele și cad rapid pe pământ. În plus, pentru a evita contactul cu aceste proiecții este recomandată o distanță fizică de 1,50 sau chiar 2 m, precum și purtarea unei măști.

Alte picături, mai mici și emise în timpul respirației, pot rămâne suspendate în aer până la nouă minute.

Dacă aerul este uscat, acestea pot fi absorbite prin mucoasa nazală. „Dacă aerul este prea uscat sau prea rece, veți avea iritații ale mucoasei nazale și, prin urmare, inflamație cu risc mai mare de pătrundere virală”, explică dr. Naima Deggouj.

Când aerul este umed, pe de altă parte, aceste micro-picături se combină cu altele și devin mai grele, astfel cad mai repede. „În cercetările despre aerosoli, s-a descoperit că umiditatea aerului joacă un rol major: cu cât aerul este mai umed, cu atât apa aderă la particulele infectate, care devin mai grele și rămân mai puțin timp în suspensie „, explică studiul.

Noi standarde în birouri închise sau locuri publice?

Ventilarea locurilor închise este o problemă importantă, dar și nivelul de umiditate joacă un rol major. „Trebuie să se înceapă o analiză”, spun autorii studiului, pentru prevenirea viitoarelor epidemii virale.

Acesta este un argument convingător deoarece, indiferent dacă este pornit aerul condiționat sau încălzirea, aerul se va usca și picăturile infectate vor rămâne mai mult timp în aer, deci riscul de răspândire crește.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook