Covid-19: „Poate că nu există un al doilea val pentru acest virus”

Covid-19: „Poate că nu există un al doilea val pentru acest virus”

Pe baza studiilor statistice, profesorul Jean-François Toussaint presupune că virusul responsabil pentru Covid-19 va dispărea în lunile următoare. El solicită să nu se neglijeze niciun criteriu în politica de după 11 mai.

În urmă cu două săptămâni, profesorul Jean-François Toussaint a avertizat în Le Parisien despre necesitatea menținerii unei activități sportive. Cu riscul de a șoca, el a recomandat continuarea deplasării în aer liber. Cercetătorul, director al Institutului de Cercetări Biomedicale și Epidemiologie al Sportului (Irmes), adună și interpretează date din Franța dar și de pe plan mondial, de la începutul epidemiei.

Acestea îl determină să lanseze mai multe ipoteze explozive, uneori împotriva valului: măsurile pentru testarea bolnavilor și măsurile preventive ar fi de preferat izolării generale, virusul ar putea fi sezonier și datele statistice globale fac, potrivit lui, incertă apariția unui al doilea val epidemic. Piste care se apropie de afirmațiile profesorului Raoult, dar diverg total de concluziile multor oameni de știință. De exemplu, Universitatea Harvard se așteaptă ca perioadele de izolare să fie necesare până în 2022.

Pe măsură ce perspectiva imunității colective se pierde, următoarele săptămâni vor spune dacă acest scenariu optimist este valabil. Medicul îndeamnă îndeosebi liderii politici să nu se uite doar la mortalitatea simulată, fără a ține cont de daunele colaterale din punct de vedere al sănătății, economice și sociale.

De ce puneți la îndoială valoarea izolării generale?

TOUSSAINT JEAN-FRANÇOIS: Ceea ce putem vedea din datele colectate este o creștere a cazurilor și a numărului de decese care urmează în majoritatea țărilor o dinamică destul de echivalentă și comparabilă, indiferent de politica urmărită. Cu patru până la cinci săptămâni de creștere exponențială a numărului de cazuri infectate și apoi o fază de declin a epidemiei. În acea perioadă observăm că numărul de bolnavi și morți scade progresiv.

Această îmbunătățire nu trebuie atribuită izolării?

Am pornit de la ipoteza inițială a unui număr foarte mare de decese potențiale. În Suedia, estimările au prezis până la 70.000 de decese. Cu toate acestea, în această țară în care nu există izolare generală, sunt 1.500 de morți, la ani-lumină distanță de ceea ce era anunțat. Suedia a pus în aplicare elemente de precautie dar toată lumea se ocupă de afacerile lor, iar economia, care face posibilă și finanțarea medicamentelor, nu a fost oprită. Știm importanța distanțării sociale și a măștilor. Alte țări, cum ar fi Coreea de Sud și Germania, au arătat eficacitatea unei politici de testare și de izolare adaptate cazurilor diagnosticate. Toate acestea ridică întrebări despre ce se va întâmpla la ieșirea din izolare.

Ce recomandați pentru acest pas?

Nu mai există niciun motiv să vă fie frică. Mai întâi pentru că vârful valului se află în spatele nostru. În toate zonele, vârfurile au trecut între 3 și 10 aprilie: consultări la spital, la medicul SOS, în camera de urgență etc. Toți indicatorii conduc la ipoteza reducerii drastice a epidemiei.

Discursul dvs contravine principiului precauției maxime…

Înțeleg prudența, dar dacă această boală permite ca 997 de persoane afectate din 1.000 să supraviețuiască așa cum arată ultimele studii, aceasta nu mai poate fi comparată cu Ebola sau SIDA în anii 1980 ( un studiu realizat în Renania-du- North-Westphalia concluzionează că o rată a mortalității de 0,37% în rândul persoanelor afectate de Covid-19, cea a Institutului Pasteur estimează mortalitatea la 0,5%, în timp ce studiile mai vechi au sugerat o mortalitate de aproximativ 2%).

Este un al doilea val inevitabil, așa cum au prevăzut majoritatea experților?

Cum va circula virusul la mijlocul lunii mai? În prezent nu vedem această renaștere a virsului în nicio țară din lume. Există cazuri sporadice, cazuri de revenire, dar nu există un al doilea val. Putem rămâne cu presupunerea că va veni. Cealaltă ipoteza este că nu va exista un al doilea val pentru acest virus, așa cum nu a existat pentru precedentul virus din 2003. Mediul favorabil răspândirii inițiale s-a schimbat.

În această privință, subliniați în studiile dvs. o corelare între temperatură și propagarea virusului …

Țările relativ reci au avut un început destul de slab spre deosebire de zonele în jurul valorii de 10 grade, de exemplu temperatura la Madrid sau Italia la sfârșitul lunii februarie. Aceste 10 grade par să reprezinte un optim termic favorabil virusului. Vedem că 90% din mortalitate se situează între 20 de grade și 50 de grade latitudine nordică. Epidemia a ajuns în același timp în America de Sud și Europa, în februarie, și după două luni, există de 100 de ori mai multe contaminări și decese pe continentul nostru. În Africa, curba este, de asemenea, exponențială, dar factorul său nu are nicio legătură cu ce se întâmplă aici. Există 1.000 de morți și 20.000 de contaminări pe tot continentul.

Ne putem teme că virusul va exploda în timpul iernii australe înainte de a reveni în Europa la toamnă?

Dacă ținem seama de transportul internațional, ne putem pune întrebarea. Pentru a vă apropia de o temperatura de 10 grade, trebuie să mergeți foarte departe la sud de America, într-o zonă relativ slab populată. Va fi necesară monitorizarea acestei zone care ar putea servi drept rezervor și va permite întoarcerea virusului în Europa în iarna viitoare.

În ciuda criticilor dvs. cu privire la izolarea generală, este oportun să se mențină izolarea celor expuși riscului după 11 mai?

Se pune întrebarea despre izolare, care are efecte contrare dorinței de protecție. Al doilea efect, mult mai important, se referă la decizia de a nu consulta medicul pentru alte boli de teama de a nu se infecta cu virus. Vedem infarcturi, accidente vasculare cerebrale, care nu au beneficiat de îngrijirile necesare. Toate aceste elemente vor apărea treptat. Trebuie să oferim oamenilor suficientă încredere pentru a transmite că furtuna a trecut. Politicile trebuie determinate din ceea ce este observat și nu doar din riscul maxim. Nu vom spune că epidemia va dura până în 2026 dacă se va opri în timpul verii.

Nu vă este frică să nu fiți acuzat de iresponsabilitate?

Responsabilitatea înseamnă a găsi răspunsuri în materie de sănătate dar presupune de asemenea să ia în considerare sănătatea într-un cadru general, care ține cont de interacțiunea mediilor dintre ele, biodiversitate, economie, ecologie. Aceste criterii sunt complet absente în predicțiile inițiale și în cadrul simulării acestei epidemii. Lumea economică spune că este asfixiată, cultura spune că moare, lumea sportului spune că am spulberat visul unei generații amânând Jocurile Olimpice. Toate aceste aspecte trebuie combinate și prezintă riscuri generale pentru populație.

Sursa: Le Parisien

 

 

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook