Covid-19| Franța autorizează testele de salivă. O metodă non-invazivă, mai comodă atât pentru pacient cât și pentru medic

Covid-19| Franța autorizează testele de salivă. O metodă non-invazivă, mai comodă atât pentru pacient cât și pentru medic

Testele salivare pot fi folosite pentru detectarea infectărilor cu Covid-19, dar numai la persoanele cu simptome, potrivit Autorității Sanitare din Franța (HAS). Autoritățile speră că sosirea testelor de salivă va reduce timpul necesar pentru primirea rezultatelor, care este în prezent prea lung.

Aceste teste nu sunt recomandate persoanelor fără simptome, în cazul cărora „nu ar detecta mai mult de 75%” din infectări, din cauza performanței insuficiente, a indicat Pr. Dominique Le Guludec, președintele Colegiului Înaltei Autorități a Sănătății ( HAS), în timpul unei conferințe de presă online.

Testele de salivă pot detecta prezența materialului genetic al coronavirusului dintr-o simplă probă de salivă. Acest lucru este mai ușor, mai rapid și mai puțin neplăcut decât proba de referință actuală (RT-PCR), care necesită introducerea unui tampon lung în nas. Această metodă, mai puțin invazivă și mai rapidă, este deja utilizată în China.

Deși metoda este testată de ceva timp în Franța, autoritatile sanitare nu a vrut să se pronunțe înainte de a avea suficiente date. „Studiul a implicat 700 de pacienți, inclusiv 150 pozitivi”, a explicat Dominique Le Guludec.

Testele de salivă, utile pentru copii

Este recomandat în special anumitor grupuri: „cei pentru care acceptabilitatea eșantionului nazofaringian este scăzută, cum ar fi copii, vârstnici sau chiar cei cu tulburări psihice” , a detaliat Dominique Le Guludec.

Deocamdată, datele colectate de autoritatea sanitară nu fac distincție între pre-simptomatici sau asimptomatici. De asemenea, testul este destinat unei persoane ale cărei simptome au început cu mai puțin de 7 zile în urmă (astfel încât încărcătura virală din salivă să fie suficientă).

Un alt neajuns al acestor teste de salivă: analiza probei utilizează aceleași mașini și reactivi ca și testele PCR convenționale. Drept urmare, această metodă va reduce coada în laboratoare, dar nu va scădea presiunea asupra mașinilor și reactivilor necesari pentru detectarea virusului în probe.

Înalta Autoritate pentru Sănătate a spus că testele antigenice, care nu au nevoie de toate aceste echipamente, nu au fost încă evaluate. Un studiu este în desfășurare, în special pentru a analiza sensibilitatea acestui nou tip de test la pacienții asimptomatici.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook