Covid-19| Femeile au un răspuns imun mai bun. Tratamentul ar putea fi adaptat în funcție de sex

Covid-19| Femeile au un răspuns imun mai bun. Tratamentul ar putea fi adaptat în funcție de sex

Răspunsul imun al femeilor împotriva Covid-19 este mai puternic decât cel al bărbaților, ceea ce ar putea explica de ce aceștia din urmă sunt mai afectați de forme grave ale bolii, sugerează un studiu publicat miercuri.

„Ceea ce am descoperit este că bărbații și femeile dezvoltă tipuri diferite de răspuns imun la Covid-19”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Akiko Iwasaki, într-un videoclip al Universitatii Yale (Statele Unite).

Acțiunea decisivă a limfocitelor T

Potrivit specialistului în imunologie, „aceste diferențe pot implica o susceptibilitate crescută a bărbaților la această boală”. Publicat în revista științifică Nature, studiul amintește că „60% din decesele cauzate de Covid-19 în întreaga lume s-au înregistrat la bărbați”.

Conform acestei lucrări, acțiunea limfocitelor T (care ucid celulele infectate și sunt astfel responsabile pentru o componentă a răspunsului imun) a fost mai puternică la femei decât la bărbați, în rândul pacienților examinați. Spre deosebire de bărbați, femeile ar putea dezvolta un răspuns puternic al celulelor T chiar dacă erau mai în vârstă.

Pe de altă parte, bărbații au produs, în general, mai multe citokine decât femeile. Tocmai producția excesivă și necontrolată a acestor substanțe, cauzată de un sistem imunitar scăpat de sub control este identificată în formele severe de Covid-19 (aceasta se numește „furtună de citokine”).

Autorii studiului au observat că, la bărbați, un răspuns mai slab al celulelor T a fost un factor agravant pentru boală. Și cu cât bărbații sunt mai în vârsta, cu atât este mai slab acest răspuns. Femeile care au avut un nivel ridicat de citokină la debutul infectării au fost cele a căror stare s-a agravat ulterior.

Tratamente diferite în funcție de sex

Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate ar putea duce la diferențierea tratamentelor în funcție de sex. Pentru bărbați, „ar trebui să îmbunătățim răspunsul limfocitelor T prin vaccinuri”, a spus profesorul Iwasaki. Pentru femei, ar fi vorba mai mult despre „blocarea răspunsului la citokine”.

Studiul are însă anumite limitări. În primul rând, se bazează pe un număr mic de pacienți: 17 bărbați și 22 de femei care nu au fost plasați în terapie intensivă și nu au primit medicamente care acționează asupra sistemului imunitar (plus 59 de alți pacienți care nu îndeplinesc aceste criterii, pentru un studiu mai mare).

În plus, vârsta medie a fost ridicată (în jur de 60 de ani). „Mai multe dintre diferențele observate ar putea fi datorate vârstei sau indicelui de masă corporală”, consideră un specialist care nu a fost implicat în studiu, Pr Eleanor Riley (Universitatea din Edinburgh), citat de organizația britanică Science Media Center.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook