Covid-19| Cum va fi repartizat vaccinul Pfizer în țările europene

Covid-19| Cum va fi repartizat vaccinul Pfizer în țările europene

Pfizer a anunțat că vaccinul pe care l-a dezvoltat este eficient în proporție de 90%. Dacă acesta va obține undă verde din partea autorităților sanitare, laboratorul american planifică să furnizeze până la 50 de milioane de doze de vaccinuri în 2020, în întreaga lume. Uniunea Europeană comandat deja 300 de milioane de doze.

Cursa pentru vaccinul Covid-19 se apropie de sfârșit, dar vor fi suficiente doze pentru toată lumea? Laboratorul american Pfizer și compania germană de biotehnologie BioNtech au anunțat luni că vaccinul lor are „eficiență de 90%”.

Pentru moment, acestea sunt rezultate preliminare dintr-un test de fază 3 la scară largă, încă în desfășurare. Anunțul a ridicat însă un val de speranță în întreaga lume, deoarece pandemia continuă să infecteze mii de oameni pe zi și să paralizeze economiile a zeci de țări.

Câte doze sunt planificate?

Sub rezerva omologarii de către autorități, vaccinul ar putea fi disponibil înainte de sfârșitul anului. Pe baza proiecțiilor, companiile au declarat că intenționează să livreze până la 50 de milioane de doze de vaccin la nivel global în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021. Sunt necesare două doze pentru a vaccina o persoană.

Europenii ar trebui să fie printre primii care primesc o parte din comanda lor. Uniunea Europeană a precomandat 200 de milioane de doze la începutul lunii septembrie, cu o opțiune de 100 de milioane de doze suplimentare. Acest acord reprezintă cea mai mare comandă inițială pentru cele două laboratoare. Luni după-amiază, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat pe Twitter că un contract pentru a comanda 300 de milioane de doze va fi „semnat în curând”. Spre comparație, Japonia are un acord pentru 120 de milioane de doze, Marea Britanie pentru 30 de milioane, iar SUA pot comanda până la 600 de milioane.

În Europa, depinde de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cu sediul în Amsterdam (Olanda), să evalueze „calitatea, inofensivitatea și eficacitatea” vaccinului, înainte ca acesta să fie autorizat pentru vânzare. Această autorizare este deja în curs. Comisia va fi apoi responsabilă de distribuirea dozelor între cele 27 de state membre: cheia de distribuție va fi „bazată pe populație”, prevede „strategia de vaccinare” prezentată în iunie, când executivul european a promis să garanteze „un acces echitabil la un vaccin accesibil”.

„Livrările sunt de așteptat să înceapă până la sfârșitul anului 2020, sub rezerva succesului clinic și a aprobării de reglementare”, spune Pfizer. „Ne-am activat lanțul de aprovizionare și, în principal, site-ul nostru din Belgia și începem să producem vaccinul, astfel încât acesta să fie disponibil cât mai repede posibil”, a declarat Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Cine vor fi primii care vor beneficia?

Depinde de autoritățile din fiecare țară să stabilească o strategie de vaccinare și să determine grupurile prioritare.

Recomandările preliminare au fost formulate în mai multe țări : „Profesioniștii din domeniul sănătății și medico-social vor constitui obiectivele prioritare esențiale ale vaccinării”.

În plus, „persoanele cu risc de forme severe care plătesc cel mai mare preț în ceea ce privește spitalizarea și decesul (persoanele peste 65 de ani și cele cu comorbiditate) vor fi, de asemenea, vizate.

Sursa: LesEchos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook