Covid-19| Cum se explică situația tragică din India. Cumul de factori care au dus la avalanșa de cazuri. „Am sărbătorit prea devreme”

Covid-19| Cum se explică situația tragică din India. Cumul de factori care au dus la avalanșa de cazuri. „Am sărbătorit prea devreme”

Cu oameni care mor pe străzi și spitale care rămân fără oxigen, situația Indiei este una dintre cele mai grave pe care le-a văzut lumea. Dar de ce a fost India lovită în acest moment al epidemiei? Ar putea urma și alte țări?

Primul val

India părea inițial că ar putea să treacă prin pandemie relativ nevătămată, cu o izolare strictă din 25 martie până pe 31 mai 2020, care a salvat-o de primul val Covid, din primăvara anului trecut. După ce izolarea a fost ridicată, țara a fost lovită de un val de contaminări, dar spitalele nu au fost copleșite.

Deci, de ce India a fost lovită atât de tare acum?

„Am lăsat garda jos”, a spus dr. Shahid Jameel, unul dintre principalii virologi din India. Primul blocaj a oprit virusul, dar a provocat prăbușirea economică și suferințe omenești. Înfricoșat, statul se bazează acum pe autoritățile locale să ia măsuri.

Gândire magică

La începutul lunii martie 2021, ministrul sănătății, Harsh Vardhan, a afirmat că India se află la „sfârșitul” pandemiei. Au avut loc meciuri de crichet și festivaluri religioase masive, toate în mare parte fără mască.

„Au fost evenimente cu potențial de super-răspândire”, a spus dr. Jameel, de la Universitatea Ashoka. Premierul populist Narendra Modi este numit acum #superspreaderModi pe Twitter și furia crește în toată țara.

Vaccinuri

India este cunoscută drept „farmacia mondială” pentru capacitatea sa de producere a vaccinurilor. Dar vaccinarea s-a dovedit dificilă.

În anumite privințe, țara s-a descurcat bine, cu 138 de milioane de doze administrate, mai mult decât orice altă țară, cu excepția SUA și a Chinei. Este, de asemenea, a doua în lume, în urma SUA, în ceea ce privește dozele administrate.

Dar cifrele reprezintă în jur de 10%, respectiv 1,6% (cei care au primit două doze) din vasta populație: insuficiente pentru a opri al doilea val.

Colaps

Pe lânga vaccinuri, experții spun că autoritățile ar fi trebuit să pregătească sistemul de asistență medicală subfinanțat pentru noul val al virusului, alinierea aprovizionării cu oxigen și planificarea modului de a-l transporta la spitale.

„Am sărbătorit prea devreme”, spune dr. Jameel. „Modelatorii preziceau un al doilea val. Din punct de vedere istoric, dacă te uiți la pandemiile respiratorii, acestea revin”.

Dar a adăugat: „Dar nimeni nu se aștepta cu adevărat să fie atât de mare. Am fost luați prin surprindere și valul a copleșit complet sistemul”.

India nu este singură în acest sens: medicii britanici au spus că majoritatea oamenilor nu își dau seama cât de aproape fusese Marea Britanie de un colaps similar atunci când varianta mai transmisibilă, B1117, a lovit înainte de Crăciun.

Dr. Julian Tang, profesor asociat onorific de științe respiratorii la Universitatea din Leicester, a declarat că rata creșterii numărului de cazuri Covid-19 în India nu este atât de diferită de ceea ce s-a întâmplat in Marea Britanie.

Dar [sistemul] de asistență medicală din Marea Britanie a făcut față situației, deoarece, deși rata de creștere a cazurilor Covid-19 ar fi putut fi similară în Marea Britanie și India, numărul absolut al cazurilor zilnice de Covid-19 în India este mult mai mare decât în ​​Marea Britanie în ianuarie 2021 – iar resursele medicale disponibile în Marea Britanie sunt mai mari decât în ​​India”, a spus el.

Variante

Profesorul Madhukar Pai, expert în sănătate la Universitatea McGill din Canada, a declarat că este „devastator să vezi că lucrurile se înrăutățesc în India”, descriind fenomenul ca fiind o „furtună perfectă”.

„Cifrele oficiale actuale sunt subestimate grosolan, iar proiecțiile sunt terifiante. Toți cunoaștem pe cineva bolnav și toată lumea se luptă să primească îngrijiri medicale”, a spus el.

India a fost surprinsă în special de varianta aparută pe propriul teritoriu, care se răspândește rapid, la fel ca varianta britanică.

Dr. Jameel a spus că reprezintă un factor major și că publicul trebuie să ia mai în serios distanțarea socială.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook