Covid-19: Ce au aflat oamenii de știință despre imunitate și ce încearcă încă să mai descifreze

Covid-19: Ce au aflat oamenii de știință despre imunitate și ce încearcă încă să mai descifreze

Este una dintre întrebările pe care și le pun cei mai mulți oameni de știință: putem fi infectati de două ori? Și de asemenea: este posibil să fim imuni la Covid-19? Răspunsul la aceste întrebări este crucial deoarece ghidează căutarea unui vaccin și strategia guvernelor de a face față epidemiei. Executivul britanic, de exemplu, a respins inițial ideea izolării pentru a viza „imunitatea colectivă” pentru ca apoi să-și schimbe opinia, realizând că această imunizare era mult mai dificil de realizat decât se aștepta.

La mai bine de două luni de la începerea izolării, știm mai multe despre imunitate? Anumite studii au ajutat în descifrarea acțiunii sistemului imunitar la coronavirus.

Anticorpi… dar încă o serie de întrebări

Câteva studii au confirmat un lucru liniștitor: majoritatea persoanelor afectate de Covid-19 au anticorpi bine dezvoltați. De exemplu, CHU de la Strasbourg și Institutul Pasteur au analizat probe de sânge de la 160 de persoane care lucrau în spital și care au suferit de o formă minoră a bolii. Rezultatele au fost publicate pe 22 mai pe platforma medRxiv: s-a observat că 98% dintre ei au dezvoltat anticorpi. Mai mult, era vorba de anticorpi neutralizanți. „Se știa că persoanele cu forme severe ale bolii au dezvoltat anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Știm acum că acest lucru este valabil și pentru cei care dezvoltă forme minore, chiar dacă nivelul de anticorpi e probabil mai mic „, a spus epidemiologul Arnaud Fontanet, unul dintre autorii studiului și șeful departamentului de sănătate globală de la Institutul Pasteur, într-un comunicat de presă.

Sunt suficienți acești anticorpi pentru a preveni o a doua infectare? Nu există încă niciun consens științific, dar datele recente sunt încurajatoare. Un studiu chinez, publicat pe 2 iulie în revista Science, arată că maimuțele infectate a doua oară după ce au fost deja expuse nu au prezentat simptome noi. De asemenea, trebuie amintit că putem fi protejati fără să fi produs anticorpi, după cum indică o echipă de cercetători francezi care studiază în prezent memoria limfocitelor T, o altă armă a sistemului imunitar în fața virusurilor. Dar multe piese lipsesc încă din puzzle. Rămâne de văzut cât timp acești anticorpi persistă în organism, care este nivelul real al acestei protecții sau în ce măsură persoanele imune pot transmite virusul.

Speranța imunității încrucișate scade

La sfârșitul lunii mai, speranța imunității încrucișate a fost alimentată de mai multe studii. Principiul a fost că infecțiile anterioare cu alte coronavirusuri, cum ar fi răcelile, ar putea conferi protecție împotriva lui Sars-CoV-2. Această ipoteză a explicat în mod special de ce copiii, supuși în mod regulat la răceli și alte bronșite în timpul iernii, au dezvoltat mai puține forme severe de Covid-19 decât restul populației.

Institutul Pasteur si Universitatea din Paris au studiat această posibilitate. Însă rezultatele, publicate pe 30 iunie pe medRxiv, nu merg pe calea confirmării imunității încrucișate. Cercetătorii au studiat probele de sânge a 775 de copii, cu vârsta de un an până la 18 ani, în șapte spitale din regiunea Paris, din martie până în iunie. Printre aceștia, unii neafectați de virus, alții care nu prezintă simptome și 36 de copii care au manifestat forme grave legate de boala Kawasaki.

După testele pentru anticorpi la alte  tipuri de coronavirusuri, cercetătorii observă că „prezența și nivelul anticorpilor împotriva celor patru coronavirusuri sezoniere cunoscute au fost comparabile între copiii neinfectați și copiii infectați cu virusul Covid-19”.

„Infecția anterioară cu coronavirusuri sezoniere nu oferă o protecție semnificativă împotriva infecției cu virusul Sars-CoV- „, a declarat Marc Eloit, unul dintre autorii studiului de la Institutul Pasteur.

În plus, cercetătorii au notat „nivelul ridicat de anticorpi împotriva coronavirusurilor sezoniere”. În ciuda dezvoltării acestor anticorpi, răcelile se întorc în fiecare iarnă. „Dacă virusul Sars-Cov-2 se comportă ca alte coronavirusuri sezoniere, atunci capacitatea populației de a atinge un nivel de imunitate suficient pentru a preveni reapariția regulată a bolii este limitată”, concluzionează Marc Eloit.

Imunitatea colectivă este încă departe

Unul dintre factorii care ar pune capăt epidemiei este „imunitatea de grup”, numită și „dobândită” sau „colectivă”. Când virusul a afectat majoritatea populației (oamenii de știință nu se pot pune de acord asupra procentului necesar), epidemia poate să dispară. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință încearcă să măsoare procentul din populație care a fost deja în contact cu virusul.

Potrivit unui studiu publicat pe 6 iulie în The Lancet, imunitatea de grup este încă departe. Din 60.000 de persoane testate în Spania, doar 5% au dezvoltat anticorpi, cu disparități regionale semnificative. Procentul a fost mai mare de 10% în jurul Madridului și mai puțin de 3% în regiunile de coastă.

Cu toate acestea, Spania este, până în prezent, a șaptea țară cea mai afectată de Covid-19. Acest studiu de seroprevalență, numit ENE-Covid, observă, de asemenea, că 7,1% dintre persoanele testate pozitiv în prima tură de teste nu au mai avut anticorpi în a doua campanie de testare. Dispariția anticorpilor a fost mai frecventă la pacienții asimptomatici sau la cei care aveau simptome ușoare. Potrivit autorilor, membri ai Institutului Carlos III pentru Sănătate, aceste rezultate „reflectă dificultatea obținerii imunității de grup pe termen scurt”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook