Covid-19| Ce ascunde creșterea numărului de cazuri la nivel global

Covid-19| Ce ascunde creșterea numărului de cazuri la nivel global

În primele luni ale pandemiei Covid-19, Grecia și-a demonstrat eficacitatea în tratarea bolii. Guvernul a luat măsuri rapide prin închiderea frontierelor la sfârșitul lunii februarie, evitând pierderi semnificative de vieți, așa cum s-a întâmplat în alte parți ale Europei sau în întreaga lume, păstrând în același timp capacitatea de a redeschide rapid.

Țara a început să relaxeze măsurile la începutul lunii mai și, la mijlocul lunii iunie, a primit primii turiști străini, încurajați de promisiunea unei escapade într-o țară însorită, în mare parte, neatinsă de coronavirus.

Dar, de atunci, numărul de cazuri a crescut alarmant. Oamenii de știință cred că Grecia intră în prezent într-un al doilea val. Duminică au apărut 203 de cazuri noi, numărul cel mai mare de cazuri zilnice înregistrate pe teritoriu de la începutul pandemiei.

„Don’t kill Granny”

Unii consideră că este efectul creșterii numărului de teste. Alții îi acuză pe cei care petrec, în mare parte tineri, care merg în număr mare pe plaje și în cluburi de noapte. Luni, guvernul a decretat închiderea pe timpul nopții a barurilor și restaurantelor în destinații turistice aglomerate, cum ar fi insulele Mykonos, Santorini și Corfu.

„Din păcate, virusul se năruie într-un ritm din ce în ce mai alarmant”, a declarat ministrul Sănătății, Vasilis Kikilias. „Cer încă o dată tinerilor și cetățenilor care nu respectă măsurile de protecție de bază – mască, reguli de igienă, distanțare – să își asume responsabilitatea față de populația vulnerabilă, restul concetățenilor și țării.”.

Tinerii sunt din ce în ce mai acuzați de creșterea contaminării pe continent. În Marea Britanie, o izolare locală a fost impusă în orașul Preston (nordul Liverpool și Manchester) săptămâna trecută, după o creștere notabilă a cazurilor în rândul celor sub 30 de ani, pe care oficialii din domeniul sănătății o atribuie petrecerilor în pub-uri sau în locuințe private.

Guvernul a ripostat cu un slogan adresat tinerilor: „Don’t kill granny” („Nu ucideți bunica”), pentru a aminiti că persoanele vulnerabile pot fi infectate chiar dacă purtătorul nu are simptome.

„Inevitabil, tinerii sunt întreprinzători și curajoși. Vor aventură, mișcare.”, a declarat pentru BBC Adrian Phillips, directorul executiv al Consiliului Local Preston. „Dar știm că sunt purtători ai virusului, că acum sunt mai expuși riscului. Adesea au mai puține simptome, dar aduc virusul acasă. Și, în fața răspândirii în orașul nostru, credem că de multe ori este vorba de tineri infectați care transmit virusul rudelor.”.

Aceeași situație în alte țări

Același scenariu s-a repetat și în alte țări, deoarece restricțiile au fost ridicate. De la începutul lunii mai, Coreea de Sud se luptă să controleze focarele de Covid apărute în mai multe cluburi de noapte din Seul. În Spania, petrecerile și cluburile au devenit noi locuri de infectare. În Germania, autoritățile medicale au avertizat împotriva relaxării populației în ceea ce privește distanțarea fizică. Și în Statele Unite, autoritățile au spus că petrecerile că au contribuit major la creșterea ratelor de infecție.

„Descoperim că întâlnirile și evenimentele sociale în care oamenii nu poartă măști sunt principala sursă de infecție”, a declarat Erika Lautenbach, directorul departamentului de sănătate din Whatcom, statul Washington, la postul public de radio NPR. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece coronavirusul se răspândește mai ușor în cazul unui contact strâns, în special în locurile interioare.

„Cluburile sunt în general slab ventilate, iar volumul muzicii obligă participanții să vorbească tare, ceea ce reprezintă un factor de risc dovedit”, a explicat Joan Ramón Villalbí, purtătorul de cuvânt al Societății Spaniole de Sănătate Publică și administrarea sănătății, pentru cotidianul El País.

„Economia și turismul trebuie să supraviețuiască”

Oamenii pot fi criticați pentru că nu respectă distanțarea fizică și pentru participarea la petreceri și festivaluri ilegale. Dar multe țări au încurajat clienții să se întoarcă la baruri pentru a salva industria hotelieră. În astfel de circumstanțe, mai ales după luni de izolare, apelurile la moderație sunt uneori în van.

În Marea Britanie, când pub-urile s-au redeschis, luna trecută, locurile populare pentru viața de noapte au fost rapid luate cu asalt de petrecăreți aflați în vacanța de vară. Președintele Uniunii Poliției, John Apte, a menționat că persoanele care au consumat alcool păreau incapabile să respecte corect distanțarea fizică.

Se știa încă de la început, inclusiv în Grecia, că prin ridicarea restricțiilor de călătorie și redeschiderea afacerilor, exista riscul ca rata de infectare să crească din nou. „Știam cu toții, oameni de știință, experți și noi înșine”, a recunoscut Vassilis Kikilias luna trecută. Dar „economia și turismul trebuie să supraviețuiască”.

S-au identificat și alte surse de contaminare

Tinerii care frecventează baruri și petreceri nu sunt singurii responsabili de răspândirea virusului. Multe alte situații favorizează un contact strâns, cum ar fi revenirea treptată a angajaților la locul de muncă. Focare ale epidemiei au apărut și în casele de îngrijire medicală, abatoarele, depozitele și centrele logistice, locuințele sociale și alte spații de cazare colective, toate dens populate sau care îndeplinesc condiții favorabile (temperaturi scăzute, nerespectarea distantei etc. ) răspândirii virusului.

În iulie, Matt Hancock, secretar de stat pentru sănătate în Marea Britanie, a declarat că este „foarte îngrijorat de condițiile de muncă din unele fabrici”. Situația este similară în Germania și în alte țări, în special în Statele Unite, unde angajații (adesea imigranți sau oameni de culoare) lucrează de cele mai multe ori în condiții nesigure și locuiesc în dormitoare sau pensiuni supraaglomerate, unde se adună mai multe generații.

Anumite eșecuri guvernamentale au jucat de asemenea un rol în reluarea pandemiei în unele țări. În Australia, sistemul de carantină hotelieră din Victoria este responsabil, cel puțin în mare parte, de explozia cazurilor din regiune. În alte părți ale țării, poliția și armata au primit sarcina de a asigura carantina călătorilor care se întorc în țară.

Noua Zeelandă se grăbește să identifice cauzele apariției unui nou focar de Covid-19, după ce patru membri ai unei familii s-au dovedit pozitivi (acestea sunt primele cazuri oficiale de contaminare locală identificate după 102 zile). Guvernul a decis să carantineze Auckland, cel mai mare oraș din țară, astfel încât autoritățile din domeniul sănătății să poată identifica cauza și să o controleze.

Minoritățile sunt cele mai vulnerabile

Datele indică faptul că, în multe țări, comunitățile sărace și minoritățile sunt cele mai vulnerabile la virus, o consecință a inegalităților economice. La începutul lunii mai, două studii engleze au dezvăluit că minoritățile etnice ale țării erau mai expuse riscului de a muri de Covid-19 decât concetățenii lor albi, ca o consecința a factorilor „socio-economici”, potrivit acestora.

Nu este nimic în neregulă cu autoritățile care amintesc publicului să rămână vigilent și să acționeze responsabil. Atât timp cât nu există un vaccin, în urma recomandărilor oficiale privind spălarea mâinilor, distanțarea fizică, utilizarea măștii și alte măsuri de siguranță vor fi esențiale pentru a stabili răspândirea virusului. Aceste recomandări nu au fost întotdeauna bine comunicate publicului, iar unii oficiali nu au respectat recomandările, compromițând eficacitatea măsurilor oficiale de control al epidemiei.

Sursa: Huff Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook