Covid-19: Ar trebui să ne temem de aerul condiționat? Recomandări pentru a limita posibilitatea infectării

Covid-19: Ar trebui să ne temem de aerul condiționat? Recomandări pentru a limita posibilitatea infectării

Vara se instalează, gradele din termometre urcă și se pune problema folosirii aerului condiționat. Dar spațiile închise par a fi deosebit de favorabile răspândirii Sars-CoV-2, așa cum s-a observat deja și pentru alte coronavirusuri, cum ar fi SARS.

Un studiu realizat în China a arătat că din 318 focare identificate în 120 de orașe, doar unul a apărut în aer liber, ceea ce sugerează că „adunările într-un spațiu interior sunt un risc major de infectare”.

Rolul sistemelor de încălzire, ventilație și climatizare în răspândirea Covid-19 este obiectul mai multor studii, cel mai relevat în cazul unui restaurant din Canton, China, unde un client fără simptome a fost prima verigă dintr-un întreg lanț de contaminare. Doar clienții care se aflau în dreptul gurilor de ventilare ale sistemului de climatizare s-au îmbolnăvit.

Recomandări

Aceste cazuri susțin ipoteza că fluxul de aer poate facilita răspândirea virusului într-un mediu închis. Virusul nu ar fi transmis numai de picăturile pe care le eliminăm când strănutăm, ci și de aerosoli, aceste particule mai fine pe care le emitem vorbind sau pur și simplu prin respirație.

Mai ușoare, ele pot ajunge la distanțe mai mari. Astăzi, transmisia aeriană a Sars-CoV-2 este încă dezbătută.

Într-o scrisoare deschisă, potrivit New York Times, nu mai puțin de 239 de oameni de știință au solicitat Organizației Mondiale a Sănătății la începutul lunii iulie să își schimbe poziția în această privință, spunând că virusul poate fi transmis si prin aceste particule mai mici. OMS a susținut până acum că dovezile lipsesc.

Concret, acasă sau la birou, se recomandă „ventilație regulată prin deschiderea ferestrelor cel puțin 10-15 minute de două ori pe zi” pentru a reînnoi aerul.

-În ceea ce privește ventilatoarele personale, ele nu sunt un pericol. Pe de altă parte, în spațiile colective mici, nu este recomandat să fie folosite atunci când sunt prezente mai multe persoane, deoarece participa la diseminarea particulelor aeriene prin agitarea aerului. „Ventilatorul trebuie oprit înainte ca o altă persoană să intre în cameră”, insistă Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică.

-În ceea ce priveste sistemele individuale de climatizare în locuințe, „majoritatea au filtre standard, destul de grosiere, care nu opresc bacteriile sau virușii”, explică specialistii. Prin urmare, este necesaă aerisirea regulată. „Cu toate acestea, adaugă specialistul care lucrează la Mitsubishi Electric, în această gamă rezidențială, unele modele (cu 25% mai scumpe) sunt echipate cu filtre electrostatice sau cu plasmă, mult mai eficiente, care dezactivează microbii și virușii. „

-În ceea ce priveste sistemele de climatizare colectivă, există mai multe cazuri: „În clădirile mai înalte de 30 de metri, există difuzoare care aspiră sau sufla aer, iar recomandările actuale sunt să fie reglate pe modul „aer curat”. Cu aceste sisteme, dacă angajații nu sunt lipiți unul de celălalt, riscurile sunt limitate.”. Furnizarea frecventă de aer proaspăt va dilua încărcătura virală prezentă în jurul unei persoane potențial contaminate.

Privind clădirile mai mici, aproximativ 70% dintre ele sunt echipate cu un generator central și aparate mici așezate, de exemplu, sub ferestre, care funcționează cu aer reciclat. Pentru acestea, există trei recomandări importante: „Curățați sau schimbați filtrele și utilizați aceste sisteme la viteză mică, pentru a limita circulația aerului în incintă. Și, mai ales, deschideți geamurile cel puțin de două ori pe zi. ”

-În avioane, un avantaj major: utilizarea – ca și în unitățile de asistență medicală – a filtrelor HEPA (filtre de particule cu eficiență ridicată, mai scumpe), eficiente împotriva coronavirusurilor, cum ar fi Sars-CoV-2. În cabină, aerul, care este schimbat frecvent, este suflat de sus și coboară spre picioarele pasagerilor. „Circulația aerului și nivelul de filtrare sunt optime”.

În trenuri, totul depinde de model, dar trenurile moderne sunt echipate cu sisteme care permit furnizarea de aer proaspăt (mai puțin atunci când trenul trece printr-un tunel).

În metrou, difuzoarele sunt adesea așezate în tavan, în mijlocul trenului, iar aspirația se face pe lateral. Destul de logic, e mai bine să nu stai lângă ferestre, pentru a nu te regăsi la sfârșitul fluxului.

În toate cazurile, autoritățile medicale amintesc că purtarea unei măști într-un spațiu închis contribuie la limitarea emisiilor de particule infecțioase.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook