Coronavirusul devine mai rezistent și mai puternic odată cu venirea iernii. „Nu tratăm cu seriozitate sezonalitatea virusului”

Coronavirusul devine mai rezistent și mai puternic odată cu venirea iernii. „Nu tratăm cu seriozitate sezonalitatea virusului”

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus a crescut în Europa. Există mai multe motive pentru această aceelerare, dar totul sugerează că iarna va facilita transmiterea virusului.

Fluxul de aer rece care a lovit Europa în ultimele 15 zile ascunde un val epidemic de coronavirus? În această săptămână, pandemia Covid-19 a accelerat brusc, în special în Europa, unde rata contaminării a crescut cu 28% (față de o creștere medie în lume de 6%), potrivit raportului săptămânal al AFP.

O creștere uniformă, care ascunde în mod evident multe disparități la nivel local și național, fiecare țară dezvoltând măsuri diferite (mai mult sau mai puțin respectate) în fața coronavirusului. Dar este evident că în multe țări din Europa numărul de cazuri confirmate a crescut semnificativ în ultimele 15 zile, așa cum se poate vedea în graficul de mai jos, din Ourworldindata:

Într-o serie de tweet-uri, Emma Hodcroft, cercetător la Universitatea din Basel, specializată în genetica virusurilor, reamintește că, în ultimele două săptămâni, temperaturile au scăzut brusc și au fost multe ploi.

Pe 22 septembrie, ea a avertizat: „Săptămâna aceasta, în mare a Europei vor scădea temperaturile. Pe măsură ce oamenii se mută în interior, închid ferestrele și caută căldură, transmisia Sars-Cov2 va deveni mai mare. Ar trebui să ne pregătim.”.

Nu este încă o certitudine că la originea valului Covid-19 care pare să afecteze Europa sunt temperaturile scăzute. Sau dacă această creștere va continua. Acțiunile guvernelor și ale cetățenilor vor avea un impact primordial.

Cu toate acestea, pare din ce în ce mai clar că iarna este un anontimp ideal pentru coronavirus. Și nu trebuie să credem că focarele din această vară ne protejează de un val de iarnă. Iată de ce.

Un virus sezonier care circulă vara?

Aceasta a fost una dintre întrebările importante la începutul pandemiei. Majoritatea emisferei nordice a fost afectată între februarie și aprilie și a apărut dilema: circulația virusului scade sau nu odată cu sosirea verii? Dacă analizăm curba de contaminare din SUA, răspunsul este: nu, coronavirusul nu a dispărut datorită creșterii temperaturilor, așa cum spera Donald Trump.

Dar nu înseamnă că virusul nu este sezonier și că nu este probabil să fie mai virulent iarna. „În cazul unei pandemii, poate circula în afara perioadei de iarnă, mai ales în primăvară”, explică Sibylle Bernard-Stoecklin, epidemiolog. Acesta este cazul în timpul pandemiilor de gripă, deși virusurile gripale sunt sezoniere prin excelență.

De ce? Deoarece o pandemie, în general, este provocată de un nou virus (sau o nouă tulpină) care străbate lumea. Deci, populația nu este deloc pregătită și nici imună (pe scurt, toată lumea este „susceptibilă” de a fi infectată). Deci, chiar dacă virusul supraviețuiește și circulă cel mai bine pe vreme rece, se poate răspândi și vara.

„Toate dovezile tind să spună că virusul este sezonier și că transmiterea continuă a virusului arată că puterea lui este în creștere, ceea ce înseamnă că odată cu debutul iernii, putem vedea creșteri masive.”, a declarat epidemiologul Michael Mina pe Twitter. Ceea ce amintește că pentru alte trei coronavirusuri care afectează oamenii, sezonalitatea este demonstrată, așa cum se arată în acest grafic:

Situații mai riscante

„Ne lipsesc datele epidemiologice pentru a ști dacă acest virus este favorizat de venirea iernii, în special cu privire la supraviețuirea virusului”, explică Sibylle Bernard-Stoecklin. „Începem să avem date despre supraviețuirea mai lungă a coronavirusului în aer liber când este mai frig”, dar sunt necesare mai multe studii pentru a stabili această tendință.

Totuși există o certitudine: „Iarna, comportamentul oamenilor se schimbă: ieșim mai rar în aer liber, când este frig sau umezeală”, avertizează epidemiologul. „Circulația coronavirusului este favorizată de medii închise, slab ventilate, prost aerisite. Cu cât sunt mai mulți oameni în acest tip de mediu, cu atât este mai mare riscul ”.

Știm virusul este transmis prin particule și că acestea pot rămâne în aer ore întregi. Dacă aerul nu este reînnoit, riscul crește. Cel mai bun exemplu este fumul de țigară: dacă nu aerisești o cameră când cineva fumează, toată lumea din interior va inhala rapid fumul. În plus, știm, de asemenea, că SARS-Cov-2 se răspândește foarte mult prin „episoade de super-contaminare”. În mod clar, o persoană aflată la apogeul de contagiozitate care stă într-un mediu închis, slab ventilat, împreună cu zeci de oameni, va creea un focar mare. Astfel, 20% dintre persoanele infectate sunt responsabile pentru 80% din infectări.

Odată cu iarna, coronavirusul are șanse mari să devină mai rezistent și, prin urmare, mai infecțios. Mai presus de toate, riscăm să îi oferim condițiile ideale pentru a se răspândi foarte repede. „Trebuie să evităm adunările în locuri închise, mai ales atunci când distanțarea și purtarea măștii sunt imposibile”, concluzionează Sibylle Bernard-Stoecklin. Va trebui să regândim conceptul meselor de Crăciun.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook