Coronavirus vs. Gripa spaniolă| Cercetătorii spun că sunt la fel de letale

Coronavirus vs. Gripa spaniolă| Cercetătorii spun că sunt la fel de letale

Coronavirusul poate fi cel puțin la fel de letal cum a fost gripa spaniolă, iar rata deceselor va depăși pandemia din 1918 dacă autoritățile și oficialii din sănătate nu vor lua măsuri adecvate pentru a-l controla.

Un studiu publicat joi în jurnalul medical JAMA Network Open trage un semnal de alarmă asupra acestui fapt.

“Ce dorim să transmitem este că se poate atinge pragul din 1918”, a spus conducătorul studiului, dr. Jeremy Faust, adăugând că focarul din New York este la 70% din ce s-a întâmplat în 1918, când medicii nu aveau ventilatoare sau alte mijloace performante de a salva vieți. “Nu trebuie să trecem cu vederea, ca și cum ar fi o gripă comună”.

Prin comparație, mortalitatea a fost mai mare în timpul gripei spaniole, dar nivelul este asemănător cu cel înregistrat în primele două luni ale epidemiei din New York. Dar, dacă se ia în considerare progresul realizat în domeniile medicinei, igienei și sănătății publice, începutul epidemiei de coronavirus este “substanțial mai agresiv” decât apogeul pandemiei din 1918.

“Dacă nu se acționează suficient, SARS-Cov-2 poate ajunge la rate ale mortalității chiar mai mari decât 1918 H1N1”, a scris dr. Faust în lucrare. El este medic la Brigham and Women’s Hospital și profesor la Harvard Medical School.

Cercetătorii au specificat că studiul lor este relativ incomplet, întrucât nu pot estima câte decese au fost prevenite datorită îmbunătățirii serviciilor și tehnologiei medicale în ultima sută de ani.

Oficialii din domeniul sănătății au făcut adesea comparații între Covid-19 și gripa din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume între 1918 și 1919.

Dr. Anthony Fauci, expertul american în boli infecțioase a spus că ne aflăm în fața “unei pandemii de proporții istorice” și că va fi asemănată de istorici cu gripa din 1918.

Totuși, până în acest moment, la nivel global au fost înregistrate puțin peste 750.000 de victime. Însă autorii studiului mai sus menționat spun că vor să avertizeze asupra magnitudinii crizei Covid-19 și speră ca lucrarea lor să-i îndemne pe oficialii guvernelor să “adopte o atitudine prudentă pentru a reuși să diminueze circulația virusului.”.

Sursa: CNBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook