Comisia Europeană acționează împotriva Ungariei și Poloniei pentru că au încălcat drepturile persoanelor LGBTQIA+

Comisia Europeană acționează împotriva Ungariei și Poloniei pentru că au încălcat drepturile persoanelor LGBTQIA+

Comisia Europeană a anunţat joi că iniţiază acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi Poloniei pentru că încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTQIA+.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia lansează proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Ungariei şi Poloniei în legătură cu egalitatea şi protecţia drepturilor fundamentale.

„Egalitatea şi respectarea demnităţii şi a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate prin articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Comisia va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a apăra aceste valori”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte Ungaria, cauzele includ legea recent adoptată, care le interzice sau limitează persoanelor sub 18 ani accesul la conţinuturi care promovează sau prezintă aşa-numite „divergenţe faţă de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naştere, schimbarea sexului sau homosexualitatea” şi o declaraţie de declinare a responsabilităţii impusă unor cărţi pentru copii cu conţinut LGBTQIA+.

În ceea ce priveşte Polonia, Comisia consideră că autorităţile poloneze nu au răspuns pe deplin şi în mod corespunzător în urma anchetei sale privind natura şi impactul aşa-numitelor „zone libere de ideologie LGBT” adoptate de mai multe regiuni şi municipalităţi poloneze.

„Cele două state membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită un aviz motivat şi, în cele din urmă, să le trimită în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul CE.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook