Cinematografele din lume au repornit proiectoarele. Nu și cele din România… sau Kosovo…

Cinematografele din lume au repornit proiectoarele. Nu și cele din România… sau Kosovo…

La începutul lunii august, aproape jumătate din cinematografele din lume s-au redeschis. Potrivit firmei de consultanță Gower Street, această rată a fost de 41% săptămâna trecută și de 28% la mijlocul lunii iulie. De atunci, rata a crescut pe măsură ce cinematografele britanice și ruse au accelerat deschiderea, la fel ca și multiplexurile chineze. Acestea din urmă funcționează la 73% din capacitate.

Peisajul global este totuși puțin haotic. Încă nu poți merge la filme în Los Angeles și New York, de exemplu. În România și Kosovo, este încă interzis să mergi să vezi un film pe marele ecran.

Oricare ar fi țara, spectatorilor li se cere să respecte noi măsuri de prevenție.

În Suedia, unde nimeni nu este obligat să poarte o mască, este necesar doar un spațiu liber între grupurile de spectatori.

În Franța, purtarea măștii este obligatorie în sălile și coridoarele cinematografelor, dar poate fi îndepărtată odată ce te-ai așezat. Din cauza amânării blockbuster-urilor de la Hollywood și a întârzierii multor filme franceze dar și a deciziei anumitor distribuitori de a nu-și lansa filmele pe marele ecran, ci direct pe o platformă de streaming, cinematografele franceze sunt în dificultate.

Țările din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare lansarea lui Tenet, filmul de spionaj al lui Christopher Nolan produs de Warner Bros.

1. România nu vede sfârșitul

Starea de alertă fiind extinsă, cinematografele nu se vor redeschide înainte de jumătatea lunii august.

2. Statele Unite rămân optimiste

Închise de la mijlocul lunii martie, cele două mari lanțuri de cinema americane, AMC și Regal, anunță redeschiderea pentru 21 august. Cele 35.000 de cinematografe americane ar trebui să fie deschise. „Am supraviețuit Coronavirusului”, insistă CEO-ul AMC Entertainment, Adam Aron, într-un interviu foarte optimist publicat pe 6 august în Variety. „Am pierdut 560 de milioane de dolari, dar datoriile noastre sunt renegociate, iar fluxul de numerar este salvat.”

3. Marea Britanie încearcă să scoată capul la suprafață

Majoritatea cinematografelor au fost autorizate să se redeschidă începând cu 4 iulie (15 iulie în Scoția și Irlanda de Nord, 27 iulie în Țara Galilor) cu cel puțin un loc liber între fiecare grup de spectatori. De asemenea, este recomandat să achiziționezi biletele și snack-urile online. Purtarea unei măști a devenit obligatorie începând de sâmbătă, 8 august.

4. Cinematografele irlandeze sunt funcționale

Irlandezii s-au întors la cinema începând cu 29 iunie. Multiplexurile lanțului Odeon, deținute de chinezii de la Wanda, ar trebui să primeasca din nou publicul până la sfârșitul lunii august. Cei din canalul Cineworld au redeschis pe 31 iulie.

5. Germania liniștită

Redeschiderea a avut loc între 15 mai și 30 iunie, în funcție de regiune.

6. O organizare cvasi-militară din Belgia

Belgienii pot să vadă filme pe marele ecran începând cu 1 iulie, cu obligația de a purta o mască. După cum explică site-ul celor de la Kinepolis, odată ce ești așezat, poți scoate masca pentru a bea și a mânca, dar dupa aceea trebuie să o porți din nou.

Tot la Kinepolis, este obligatoriu să-ți cumperi biletul online, deoarece casele de bilete sunt închise. Cinematografele solicită spectatorilor să sosească cu 30 de minute în avans pentru a evita cozile.

7. Italia

Primele cinematografe închise din Europa, la începutul anului, s-au redeschis de la jumătatea lunii iunie, cu cel mult 200 de spectatori în sală. Masca este obligatorie în sălile și pe coridoarele cinematografelor, dar poate fi scoasă în timpul proiecției.

8. Olanda fără dificultăți

Olandezii au revin la cinema din 1 iunie.

9. Cinematografele suedeze nu au cunoscut coronavirusul

În regatul lui Carl Gustav XVI, există singurele cinematografe din lume (alături de Belarus) care nu s-au închis din cauza virusului. Grupul chinez Wanda, care deține multiplexurile Filmstaden, a ignorat sfaturile guvernului suedez și a închis cinematografele. A sfârșit prin a le redeschide la sfârșitul lunii iunie.

10. Întoarcerea vikingilor în Norvegia

Cele 211 cinematografe norvegiene sunt deschise cu o capacitate maximă de 200 de vikingi în sală.

11. Danemarca își recapătă forțele

Toate cele 169 de cinematografe daneze s-au redeschis începând cu 21 mai.

12. Finlanda rămâne prudentă

Cinema-urile independente s-au redeschis de la 1 iunie, iar multiplexurile de la sfârșitul lunii iunie. Adunările în locuri închise rămân limitate însă la 500 de persoane.

13. Kosovo oprit

Cinematografele rămân închise fără o dată cunoscută.

14. Cinematografele din statele baltice se deschid treptat

În Estonia, rezidenții au putut reveni la cinema la jumătatea lunii iunie cu o limită de 50% din capacitate. În Lituania, data redeschiderii a fost pe 5 iunie. În Letonia, cinematografele s-au redeschis pe 12 mai, cu o capacitate limitată la 25 de spectatori.

15. Polonia se reface lent

Masca obligatorie pentru polonezii care s-au întors la cinema începând cu 6 iunie. Capacitatea este limitată la 50%.

16. O Elveție bine reglată

Cinematografele sunt din nou deschise începând cu 6 iunie.

17. Spaniolii se întorc la cinema

Decizia guvernului Cataloniei de a închide toate cinematografele începând cu 18 iulie timp de cel puțin două săptămâni a fost respinsă în instanță.

Săptămâna aceasta se redeschid sălile din Barcelona, cu o capacitate de 50%, iar spaniolii se întorc la cinema în masă. Proiectată pe 600 de ecrane în 335 de sali, comedia americană Father There is Only One 2 de Santiago Segura a sedus spectatorii. Filmul a înregistrat 70% din vânzările de bilete, adică 465.000 de euro.

18. Portugalia fără capitală

Cinematografele au fost redeschise de la 1 iulie, dar nu și în Lisabona, din cauza extinderii stării de urgență.

20. Cinematografele chineze așteaptă cu nerăbdare Tenet

Cele 7.000 de cinematografe închise timp de șase luni s-au redeschis treptat începând cu 20 iulie. Gower Street estimează pierderea veniturilor din China la aproape 5 miliarde de dolari. La o dată comparabilă, box office-ul din China a scăzut cu 94%!

21. Hong Kong-ul este încă izolat

Teatrele s-au redeschis la mijlocul lunii mai, înainte de a fi închise din nou prin ordinul lui Carrie Lam, pe 15 iulie. De atunci, nu a fost comunicată nicio dată de redeschidere.

22. Singapore se deschide

Cinematografele au fost redeschise de la jumătatea lunii iulie, cu măsura de distanțare de un loc între fiecare grup de spectatori și o limită de 50 de spectatori în sală. Măștile sunt obligatorii.

23. Coreea de Sud are deja planuri

În țara lui Bong Joon-ho, 3.000 de cinematografe mari s-au redeschis la sfârșitul lunii aprilie. Sud-coreenii s-au întors la cinema în masă. S-au repezit în teatre pentru a vedea Peninsula, continuarea lui Last Train to Busan.

Un semn că nu toate cinematografele din lume suferă, compania coreeană CGV (al cincilea lanț de cinematografe din lume) tocmai a semnat un contract uriaș cu Imax pentru 17 ecrane gigant, dintre care 9 vor fi instalate în Coreea de Sud.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook