Certitudinile pe care le avem despre Covid. 8 puncte asupra cărora cercetătorii sunt de acord

Certitudinile pe care le avem despre Covid. 8 puncte asupra cărora cercetătorii sunt de acord

Au vrut să sublinieze certitudinile, să marcheze cunoștințele care nu mai sunt puse sub semnul întrebării în cadrul comunității științifice. Articolul lor tocmai a apărut în The Lancet. Oameni de știință din întreaga lume, adunați în jurul memorandumului John Snow, sunt de acord cu privire la aceste 8 puncte, într-un moment în care un al doilea val de COVID-19 afectează Europa:

1.SARS-CoV-2 se răspândește prin contact (prin picături mari și aerosoli) și pe cale aeriană prin particule care călătoresc pe distanțe mai lungi, în special în condiții de ventilație slabă.

2.Este foarte infecțios și se poate răspândi rapid în populație: este mult mai contagios decât gripa sezonieră.

3.De asemenea, poate infecta tinerii și poate duce la boli persistente (COVID pe termen lung).

4.Nu se știe ce imunitate conferă și poate reinfecta persoanele contaminate anterior, cum fac si alte coronavirusuri sezoniere, dar nu se știe cât de des.

5.Singurele arme disponibile în rândul populației pentru a preveni transmiterea, până în prezent, sunt: ​​distanțarea fizică, masca, igiena mâinilor și aerisirea spațiilor. Odată ce oamenii sunt infectați, este necesară izolarea.

6.Celălalt aspect esențial al protecției noastre, în funcție de starea de sănătate: testarea rapidă și urmărirea contactelor.

7.Izolarea, în prima fază a epidemiei, a fost impusă pentru a reduce viteza de transmitere a virusului, pentru a reduce mortalitatea și pentru a evita aglomerarea spitalelor. În țările în care nu a fost pusă în practică, populația a fost mai afectată decât în ​​altele.

9.Nu există dovezi științifice ale eficienței imunității colective împotriva SARS-CoV-2: a lăsa virusul să circule necontrolat în populația cu risc scăzut, protejându-i pe cei mai vulnerabili (aproximativ 30% din populație, în unele regiuni), este periculos. Acest lucru ar implica un risc crescut de morbiditate și mortalitate la nivelul întregii populații. Pe lângă costul uman, sistemul de sănătate ar fi copleșit. Nu există dovezi că infectarea cu SARS-CoV-2 are ca rezultat imunitate de lungă durată. O astfel de strategie nu ar pune capăt pandemiei, ci ar duce la o epidemie recurentă, așa cum a fost cazul multor boli infecțioase, atât timp cât nu a existat un vaccin. De asemenea, ar fi lipsit de etică și imposibil să se izoleze mari părți ale populației (cele mai vulnerabile) pentru o perioadă prelungită.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook