Cehia| Patru ministri ai Sănătății într-un an. Președintele solicită noului numit achiziția de vaccinuri rusești și chinezești

Cehia| Patru ministri ai Sănătății într-un an. Președintele solicită noului numit achiziția de vaccinuri rusești și chinezești

Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babis, l-a concediat pe 7 aprilie pe ministrul Sănătății Jan Blatny, înlocuindu-l cu Petr Arenberger, director al Spitalului Universitar Vinohrady din Praga. Blatny este al treilea ministru al Sănătății pe care premierul îl concediază într-un interval de aproximativ un an, de la începutul pandemiei Covid. 

La numirea lui Arenberger, președintele Milos Zeman, care este în favoarea unor relații mai strânse cu Rusia și China, l-a acuzat pe Blatny că este responsabil de rata mare a mortalității din Cehia, făcând referire la refuzul fostului ministru de a folosi vaccinurile rusești și chinezești fără aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Președintele solicită achiziția de vaccinuri rusești și chinezești

Președintele a readus în discuție cererea de a cumpăra vaccinuri din cele două țări când la numit în funcție pe Arenberger, dar Babis respinge ideea conform căreia conducerea Ministerului a fost schimbată pentru a înlesni achiziția serului Sputnik V. Premierul susține că va aștepta acordul EMA.

„Nu am fost nemulțumit de munca depusă de Blatny. Era un ministru care muncitor… Problema a fost că aveam opinii diferite privind modul de funcționare a Ministerului. Am discutat asta din clipa în care am pornit colaborarea. Am specificat că marketing-ul, comunicarea, PR-ul, sunt de asemenea importante”, a spus Babis.

„Consider că motivul din spatele demiterii mele este unul politic, iar premierul are tot dreptul de a lua o astfel de decizie. Sunt cu conștiința împăcată. Toate deciziile pe care le-am luat au fost bazate pe cele mai bune cunoștințe profesionale și medicale pe care le dețin”, a declarat fostul ministru Jan Blatny.

Arenberger preia conducerea Ministerului Sănătății într-un moment în care numărul de cazuri e în scădere, iar presiunea asupra spitalelor scade. Cehia a înregistrat una dintre cele mai mari rate ale mortalității în timpul pandemiei, cu aproximativ 27.000 de victime ale Covid.

Începând cu 12 aprilie, guvernul va relaxa anumite măsuri: școlile primare se vor redeschide, vor fi eliminate restricțiile de circulație și se va renunța la ora de stingere.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook