Ce îți oferă o protecție mai bună împotriva Covid: vaccinarea sau infectarea anterioară. O analiză a Oficiului pentru Statistică Națională din SUA

Ce îți oferă o protecție mai bună împotriva Covid: vaccinarea sau infectarea anterioară. O analiză a Oficiului pentru Statistică Națională din SUA

În Statele Unite, dezbaterea contradictorie legată de subiectul „imunizării naturale” oferite de o infectare anterioară, și în ce măsură este la fel de eficientă ca vaccinarea anti-Covid, devine politizată. Oficiul pentru Statistică Națională a publicat rezultatele unei ample analize a studiilor sale asupra infectării cu SARS-Cov-2 care abordează această problemă.

Cu ajutorul datelor obținute în urma testării și monitorizării, a identificat „episoadele de infectare” ale respondenților și a folosit alte informații pentru a deduce dacă participanții au fost vaccinați anterior, au fost infectați sau niciuna dintre ele.

Analiștii au folosit „regresia Poisson” pentru a estima riscul unui episod de infectare, adaptându-se factorilor de risc cunoscuți, cum ar fi vârsta. Studiul a luat în considerare zilele în care fiecare persoană a fost expusă riscului de infectare și a analizat două perioade. Între decembrie 2020 și mijlocul lunii mai 2021, când varianta Alpha era dominantă, vaccinarea completă a redus riscul de îmbolnăvire cu aproximativ 79%. Infectarea anterioară, fără vaccinare, a redus riscul cu aproximativ 65%. Vaccinarea părea că oferea mai multă protecție decât infectarea anterioară în această perioadă.

Între jumătatea lunii mai și mijlocul lunii august 2021, când varianta Delta era predominantă, vaccinarea completă a redus riscul îmbolnăvirii cu 64-70%. Infectarea anterioară, fără vaccinare, a avut un efect similar (65-77%). În toate analizele, două doze de vaccin au fost mai eficiente decât una.

Infectarea deliberată ridică probleme etice, astfel încât nu poate fi efectuat un studiu randomizat. Analiza din SUA demonstrează puterea unui sondaj mare și costisitor, completat de o legătură cu alte surse de date, dar, chiar și folosind metode de regresie, nu putem fi siguri că grupurile monitorizate sunt pe deplin comparabile.

Rezultatele pot veni în sprijinul dezbaterii privind vaccinarea obligatorie, dar este vital ca deciziile politice să se bazeze pe cea mai bună analiză statistică posibilă.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook