Caracteristicile comune ale celor care dezvoltă reacții adverse la vaccinurile anti-Covid. 77% sunt femei, spune Valeriu Gheorghiță

Caracteristicile comune ale celor care dezvoltă reacții adverse la vaccinurile anti-Covid. 77% sunt femei, spune Valeriu Gheorghiță

A fost publicat un raport care indică profilul celor care au suferit reacții adverse în urma vaccinării, pe teritoriul României. Vârsta medie a persoanelor care resimțit efecte adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani. 77% dintre persoanele care au dezvoltat reacții adverse în urma vaccinării sunt femei, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Debutul efectelor s-a produs, de regulă, la 21 de zile de la inoculare, cu extreme între 0 și 21 de zile.

„În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare, febră şi frisoane. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee”, menționează Valeriu Gheorghiţă, referitor la perioada 9 februarie – 14 februarie.

De la începutul campaniei de vaccinare în România, pe 27 decembrie, cele mai multe reacții adverse au fost raportate în cazul vaccinului Pfizer, dar este și cel care a fost administrat cu frecvență mai mare: 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare.

Vaccinurile Moderna și AstraZeneca sunt folosite în România începând cu 4 februarie, respectiv 15 februarie. Reacțiile adverse raportate până în prezent nu sunt semnificative, nici ca număr, nici ca severitate, potrivit Mediafax.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook