Când este necesară testarea Covid în cazul copiilor. Cum reacționezi dacă cel mic are febră, strănută sau tușește

Când este necesară testarea Covid în cazul copiilor. Cum reacționezi dacă cel mic are febră, strănută sau tușește

Cum reacționezi dacă cei mici vin acasă de la școală strănutând? Dacă tușesc? Dacă au febră? Ar trebui să fie testați pentru Covid-19? Iată recomandările specialiștilor în pediatrie.

Asociațiile de pediatri consideră că testarea ar trebui să fie limitată pentru copiii sub 6 ani. „Trebuie să înțelegeți, copiii vor avea bolile virale obișnuite. Vor avea aceleași boli ca și în anii precedenți”, explică Véronique Hentgen, medic pediatru și specialist în boli infecțioase la spitalul din Versailles (Yvelines). „Mai ales cei mici, care nu poarta mască și nu știu să respectate gesturile de protecție.”

Ar trebui să iei în calcul o posibilă contaminare cu Sars-CoV-2 de îndată ce termometrul arată că au febră? Nu, replică specialistul: „Dacă face zece teste nazofaringiene [tampon din nas], în primul rând, va fi neplăcut. În al doilea rând, va fi cel mai adesea negativ, deoarece copilul va avea altă afecțiune. Primul instinct, dacă are febră, este să consultati medicul. Dacă medicul găsește alte cauze ale febrei, de exemplu o angina, este inutil un test Covid. Dacă este o boală virală standard, copilul poate rămâne acasă fără un test Covid.”.

În stadiul actual al cunoștințelor științifice, „știm că cei sub 6 ani sunt în general puțin afectați de coronavirus și transmit virusul în mică masură”, specifică Véronique Hentgen. Prin urmare, nu este nevoie să îi supuneți unui test neplăcut fără a fi necesar.

Testarea este relevantă în patru cazuri specifice

Cu toate acestea, există situații în care testarea copilului este utilă. În cazul specific al copiilor sub 6 ani, Societatea Franceză de Pediatrie recomandă „[testarea] PCR Covid în patru cazuri”: „Formele de infectare care necesită spitalizare sau suficient de severe pentru a justifica explorări suplimentare + cazul copiilor care au avut contact dovedit cu un caz Covid + cei care au contact acasă cu persoane considerate a fi cu grad de risc (…) + pentru copiii ale căror simptome nu se ameliorează după trei zile.”.

Direcția generală a sănătății recomandă aceleași direcții, indiferent de vârsta copiilor.

„Când copilul are peste 6 ani, dacă nu se descoperă o anumită cauză a febrei, vom recurge cu mai mare ușurință la teste, precizează Véronique Hentgen, mai ales că de la această vârstă, copiii prezintă mai puține infectări virale repetate.”.

Societatea franceză de pediatrie spune că „orice copil cu vârsta peste 6 ani sau adolescent simptomatic (tuse și / sau febră și / sau tulburări digestive) trebuie să facă un test Covid înainte de a reveni în comunitate, cu excepția cazului în care un alt diagnostic este confirmat cu certitudine (exemplu: scarlatină, angină pectorală, enterovirus, infecție a tractului urinar).”.

Dacă se detectează un caz de Covid în școala copilului tău, acesta poate fi plasat în izolare ca măsură de precauție, fără a fi testat.

Se recomanda vaccinarea împotriva gripei și a rotavirusurilor pentru a evita testele Covid inutile

Pentru a evita teste inutile mai multe asociații de medici pediatri au solicitat în august consolidarea vaccinării împotriva gripei și generalizarea acesteia împotriva gastroenteritei. „Când testăm copiii? Când au febră.”, a declarat pentru Franceinfo dr. François Vié Le Sage, care conduce grupul de infecțiologie-vaccinologie al Asociației franceze pentru pediatrie ambulatorie (Afpa). „Dacă îi vaccinăm pe cei mici împotriva gripei și a rotavirusului [care cauzează gastroenterită], eliminăm cele două boli principale care se aseamănă cu Covid-19.”.

Acest lucru ar evita un cost inutil și izolarea părintelui și a copilului în așteptarea rezultatului testului, care oricum este negativ „în 99% din cazuri”, potrivit medicului pediatru, „cu excepția cazului în care altcineva este afectat în familie”. Copiii nu sunt principalul vector de contaminare, spre deosebire de ceea ce credeau unii specialiști la începutul epidemiei.

Nu în ultimul rând, am evita supraîncărcarea laboratoarelor și a medicilor copleșiți de cererea de teste.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook