Bărbații, mai vulnerabili decât femeile în fața SARS-Cov-2 și mai predispuși la reinfectare

Bărbații, mai vulnerabili decât femeile în fața SARS-Cov-2 și mai predispuși la reinfectare

Când vine vorba despre Covid-19, bărbații întruchipează mai degrabă sexul slab. Sunt mai des spitalizați, ajung mai des la terapie intensivă și  se înregistrează mai multe decese în rândul persoanelor de sex masculin. În plus, după vindecare, își pierd anticorpii mai repede decât femeile.

Un studiu realizat de Spitalele Universitare din Strasbourg și Institutul Pasteur, disponibil pe site-ul medRxiv, evidențiază aceste concluzii. Având în vedere această fragilitate masculină, apare o întrebare: vaccinul ar putea fi mai puțin eficient pentru bărbați?

Cercetătorii au analizat 308 membri ai personalului medical din Strasbourg, pentru care era cunoscută data exactă a contaminării. „Am măsurat, la 3 luni și apoi la 6 luni după infectare, cantitatea de anticorpi și capacitatea acestora de a neutraliza virusul”, explică profesorul Olivier Schwartz de la Institutul Pasteur, co-autor al studiului, împreună cu Pr. Samira Fafi-Kremmer. Această monitorizare a evidențiat diferențele între femei și bărbați, la aceștia din urmă se observându-se o scădere mai rapidă a anticorpilor neutralizanți.

„Există, probabil, explicații diferite pentru acest fenomen”. Una dintre ipotezele posibile este genetica. Știm că cromozomul X influențează imunitatea. Femeile au doi cromozomi de acest tip (XX). Acest lucru oferă femeilor un răspuns imunitar ușor diferit față de bărbați (XY), care au doar unul. Și hormonii ar putea fi responsabili. În cele din urmă, ar putea fi implicați și factori de mediu. Se presupune că bărbații au mai multe comorbilități, în special din cauza consumului mai mare de alcool și tutun.

Din 29.000 de decese intraspitalicești, 59% sunt bărbați

Această fragilitate masculină se regăsește pe tot parcursul bolii. Cu siguranță, există la fel de multe femei, cât bărbați, infectate cu virusul Covid-19. Însă, potrivit datelor publicate de autorități, se pare că așa-numitul sex puternic este supra-reprezentat în cifrele legate de epidemie, atât pentru internările în spitale, pentru cei aflați la terapie intensivă, cât și pentru decese.

În cel mai recent raport publicat în urmă cu o săptămână de autoritățile sanitare din Franța, se pare că, dintre cei 193.100 de pacienți care au fost spitalizați pentru Covid-19 după 1 martie 2020, 53% sunt bărbați (vârsta medie de 72 de ani). Din 29.000 de decese produse în spitale, 59% sunt bărbați. În ceea ce privește internările la terapie intensivă, situația este și mai gravă. Cifrele din Franța arată că, dintre cei 1.967 de pacienți aflați la terapie intensivă, 72% erau bărbați (63% au peste 65 de ani).

Această analiză indică și că 88% dintre pacienții internați la terapie intensivă au prezentat cel puțin un alt factor de risc, obezitate, hipertensiune arterială, diabet.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook