Auto-izolarea Chinei devine o problemă globală. Beijingul crede că lumea are mai multă nevoie de China, decât China de lume

Auto-izolarea Chinei devine o problemă globală. Beijingul crede că lumea are mai multă nevoie de China, decât China de lume

Cel mai important invitat la COP26 nu s-a prezentat. În calitate de președinte al Chinei, Xi Jinping conduce o țară care emite mai mult dioxid de carbon decât SUA și UE la un loc. Dar, spre deosebire de alți lideri mondiali, Xi nu a ținut un discurs la summitul climatic. A trimis însă o declarație scrisă de mai puțin de 500 de cuvinte pentru site-ul web al conferinței.

Atitudinea disprețuitoare a lui Xi față de discuțiile climatice, dar și refuzul liderului chinez de a călători la Glasgow pentru COP26 – sau la summitul G20 de la Roma – face parte dintr-un model mai larg de autoizolare națională.

Ca răspuns la pandemia Covid-19, China a instalat unul dintre cele mai stricte sisteme de control la frontieră și carantină din lume. Străinii sau cetățenii chinezi care sosesc în țară trebuie să intre în carantină strictă pentru cel puțin două săptămâni. Se aplică controale suplimentare dacă intră în Beijing, unde își are domiciliul liderul.

Sistemul a făcut imposibil pentru străini să viziteze China fără să stea câteva luni acolo sau pentru majoritatea chinezilor să călătorească în străinătate. Xi nu a părăsit China de aproape doi ani. Ultima dată când s-a întâlnit cu un lider străin în persoană a fost la o întâlnire cu președintele Pakistanului la Beijing, în martie 2020. Următorul summit al lui Xi cu președintele Joe Biden se va desfășura prin videoconferință.

Anormali într-o lume aproape normală

Pe măsură ce majoritatea statelor revin la ceva apropiat de normalitate, auto-izolarea Chinei este din ce în ce mai anormală.

Efectele asupra afacerilor internaționale sunt deja evidente. China continuă comerțul și investițiile în străinătate. Dar legăturile de afaceri se strică. Camerele de comerț străine din China raportează că directorii internaționali părăsesc țara și nu sunt înlocuiți. Rolul Hong Kong -ului ca centru de afaceri global a fost afectat.

Yu Jie, de la Chatham House din Londra, susține că pandemia i-a permis lui Xi să accelereze pe o cale pe care se îndrepta deja – spre încrederea națională. Această politică a început cu mult înainte de pandemie, cu campania „Made in China 2025 ”, care a promovat tehnologia și producția autohtonă.

Dar, odată cu Covid-19, accentul pus pe autosuficiența economică a luat o turnură mult mai largă – cu implicații periculoase pentru China și lume. Creșterea extraordinară a Chinei din ultimii 40 de ani a fost declanșată de îmbrățișarea „reformei și deschiderii” de către Deng Xiaoping, în anii 1980. Deng a văzut că izolarea Revoluției Culturale a lui Mao Zedong a dus la sărăcie și înapoiere. A fost suficient de umil pentru a realiza că țara ar putea învăța din lumea exterioară.

După 40 de ani de creștere rapidă, China are încredere în sine

Mass-media chineză prezintă vestul, și în special SUA, ca fiind într-un declin inexorabil. Guvernul chinez consideră că țara este cu mult înainte în privința unor sectoare cheie ale viitorului, cum ar fi tehnologia verde și inteligența artificială. Beijingul poate crede că lumea are acum nevoie de China mai mult decât China are nevoie de lume.

Controlul pandemiei a devenit, de asemenea, strâns legat de legitimitatea politică a lui Xi și a Partidului Comunist. Numărul oficial de morți în China este sub 5.000, comparativ cu 750.000 de decese în SUA. Guvernul susține că, în timp ce în SUA se vorbește despre drepturile omului, partidul comunist chinez și-a protejat, de fapt, oamenii.

Dar politicile Chinei de zero Covid riscă acum să devină o capcană. Pe măsură ce lumea exterioară trece la traiul cu niveluri scăzute de infectare, contactul cu străinii poate părea și mai periculos pentru China, ceea ce duce la un accent reînnoit pe restrângerea interacțiunii cu lumea exterioară.

Strategie de durată

Chiar și relaxarea controalelor interne în China este dificilă, deoarece varianta Delta a provocat mici focare în două treimi din provinciile Chinei. Suprimarea acestor focare încurajează cele mai proaste tendințe de control ale Partidului Comunist, care folosește tehnologia pentru a-și monitoriza din ce în ce mai îndeaproape cetățenii.

Săptămâna asta, Partidul Comunist organizează o întâlnire care pregătește terenul pentru ca Xi să-și prelungească mandatul la un congres vital al partidului, organizat în noiembrie 2022. Chinezii nu vor dori să-și asume niciun risc politic înainte de această data. După congres, China se va îndrepta spre iarnă, când circulația virusului poate fi amplificată. Drept urmare, mulți experți cred că politica zero Covid – și granițele sigilate care o însoțesc – se vor extinde până în 2023.

La acel moment, China va fi fost în izolare autoimpusă de mai bine de trei ani. Economia chineză și cea mondială vor avea de suferit, la fel și cooperarea globală.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook