Atenție la costurile amânării ratelor la credite! Decizia amânării ratelor trebuie luată după o informare riguroasă

Atenție la costurile amânării ratelor la credite! Decizia amânării ratelor trebuie luată după o informare riguroasă

Decizia amânării ratelor trebuie luată după o informare riguroasă, te avertizează Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) care are pentru tine o serie de recomandări:

Trebuie să știi că ratele din perioada de amânare nu se șterg și nici măcar nu sunt “înghețate”, ci vor fi adăugate la efortul de plată după expirarea acestei perioade de amânare. Potrivit calculelor comparatorului bancar FinZoom.ro, ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu până la 13 procente mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor crește cu aproximativ 6%.

Dacă vrei să ceri amânarea ratelor trebuie să îndeplinești mai multe condiții: să nu ai restanțe la plata creditului; să depui o cerere la bancă până pe data de 15 martie 2021; să faci dovada diminuării veniturilor ca urmare a pandemiei și, foarte important, amânarea ratelor să nu depășească 9 luni cumulate în anii 2020 și 2021. Cu alte cuvinte, dacă ai beneficiat deja de o amânare a ratelor pentru 9 luni în 2020, nu mai poți cere încă o amânare.

Aproximativ 560.000 de debitori au beneficiat până acum de moratorii legislative și private, adică 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook