Argentina, izolată timp de șapte luni, este mai afectată decât Suedia, care nu a impus restricții

Argentina, izolată timp de șapte luni, este mai afectată decât Suedia, care nu a impus restricții

Record de decese după șapte luni de izolare. Argentina relaxează treptat măsurile de sănătate, însă evoluția epidemiei nu este îmbucurătoare. Luni a fost înregistrat un număr record al deceselor legate de Covid-19, 429. Potrivit autorităților, rata de ocupare în unitățile de terapie intensivă este de 60,3% la nivel național.

Argentina a depășit pragul simbolic de un milion de cazuri și, cu peste 29.000 de decese, depășește Franța, Italia și Suedia în ceea ce privește numărul de victime la milionul de locuitori.

„Acționăm devreme și plasăm întregul teritoriu sub izolare, pentru a evita scenarii în stil european”, anunța Argentina în primavara. În martie, când guvernul vorbea despre „șansa” de a avea un avans față de emisfera nordică, nimic nu anticipa panorama sumbra pe care țara o prezintă șapte luni mai târziu.

Suedia: o țară care nu a impus izolare, a fost dată drept contra-exemplu de guvernul argentinian, mândru de strategia sa care plasează „viața” înaintea „economiei”, spre deosebire de nordici.

Ambasadorul Suediei a răspuns în mai, subtil, că numărătoarea va fi făcută mai târziu. Cifre, de altfel, foarte dificil de urmărit. Universitatea din Oxford a decis să elimine Argentina din baza sa de date, din cauza lipsei de fiabilitate.

Punctul limită

„Observăm că în toate provinciile există diferite locuri în care saturația spitalelor atinge un punct limită”, a admis vineri președintele Alberto Fernández, extinzând măsurile de izolare în mod diferențiat, în funcție de regiuni, până 8 noiembrie. În Buenos Aires și în suburbiile sale, unde a avut loc cea mai lungă izolare din lume, restricțiile au fost în mare măsură relaxate, dar încă se aplică o serie de interdicții: este ilegal să vizitezi rude, iar să călătorești între regiuni e aproape imposibil.

„Ceea ce se întâmplă este rușinos”, critică Silvia González Ayala, specialist în boli infecțioase la Universitatea din La Plata. „Nu testăm suficient, nu identificăm suficiente cazuri de contact ale persoanelor infectate”, notează ea. Virusul avansează acum aproape peste tot, în special în regiunile cu o infrastructură de sănătate mai vulnerabilă decât cea a capitalei, după ce mult timp s-a aflat doar în Buenos Aires și în suburbiile sale. „Primele săptămâni de izolare au fost folosite pentru echiparea spitalelor, dar acum resursele umane lipsesc și nu putem compensa ceea ce nu s-a făcut de zeci de ani”.

„Comunicarea guvernului a fost întotdeauna inadecvată: în loc să folosească frica, ar fi trebuit să învețe populația să fie responsabilă”, continuă specialistul.

Comparație Argentina/ Suedia

Argentina

Argentina raportează în medie 13.944 de noi infectări pe zi.

S-au înregistrat 1.116.609 de infectări și 29.730 de decese legate de coronavirus, de la începutul pandemiei.

Suedia

Numărul de infectări este în creștere în Suedia, cu 1.125 de noi cazuri raportate, în medie, în fiecare zi.

Au fost raportate 112.156 de infecții și 5.965 de decese legate de coronavirus raportate, de la începutul pandemiei.

Sursa: Les Echos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook