Anti-rasism| Profesorii Universității Oxford vor să-i excludă pe Beethoven și Mozart din programele de educație muzicală, fiind „prea legați de trecutul colonial”

Anti-rasism| Profesorii Universității Oxford vor să-i excludă pe Beethoven și Mozart din programele de educație muzicală, fiind „prea legați de trecutul colonial”

Potrivit unor surse consultate de cotidianul englez The Telegraph, profesorii de la celebra Universitate Oxford solicită ca lecțiile de muzică să includă mai multă diversitate. Ei consideră că repertoriul predat în prezent este prea concentrat pe „muzica europeană albă, din perioada sclavilor”.

Studenții de culoare spun că sunt „în mare suferință”

Universitatea Oxford, la cererea unor studenți, a introdus deja lecții de jazz și hip-hop în programele de educație muzicală, dar profesorii vor mai mult. Considerând că repertoriul studiat în prezent este mult „prea legat de trecutul său colonial” și, prin urmare, „complice cu supremația albă”, ei doresc să reformeze lecțiile de muzică pentru a se îndepărta de repertoriul clasic european, reprezentat în special de Ludwig van Beethoven sau Wolfgang Amadeus Mozart. Ei cer ca lucrările care acoperă ultimul deceniu al lui Franz Schubert (decedat în 1828) să nu mai fie studiate.

Profesorii sugerează, de asemenea, că anumite abilități muzicale, cum ar fi cântatul la pian sau dirijarea unei orchestre, nu ar trebui să mai fie obligatorii, deoarece sunt „centrate structural în jurul muzicii europene albe”, ceea ce provoacă studenților de culoare „o mare suferință”.

Profesorii cer mai multă muzică mondială și pop în programa universitară

Potrivit The Telegraph, aceiași profesori de muzică care se află la originea inițiativei propun și extinderea programelor de studiu la genurile „non-eurocentrice” dincolo de hip-hop și jazz, cum ar fi muzică africană sau muzică pop produsă de diaspora africană.

Acum câteva luni, un colegiu din Oxford (All Souls College) și-a redenumit biblioteca (Biblioteca Codrington), care a fost numită după un sponsor al instituției, dar ale cărui plantații din Indiile de Vest au exploatat în secolul al XVIII-lea mulți sclavi de origine africană. Totuși, administrația colegiului nu a cedat cererilor de îndepărtare a statuii lui Christopher Corrington, care se află în mijlocul bibliotecii, ci a ridicat o placă comemorativă, în memoria sclavilor care au lucrat la plantațiile din Caraibe.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook