Anthony Fauci: SUA poate atinge faza endemică a Covid dacă toți americanii devin eligibili pentru doza 3

Anthony Fauci: SUA poate atinge faza endemică a Covid dacă toți americanii devin eligibili pentru doza 3

Dr. Anthony Fauci, epidemiologul principal al Statelor Unite, spune că boala Covid-19 poate deveni endemică anul viitor, dacă țara crește ratele de vaccinare. Dozele de rapel ale vaccinurilor Covid-19 sunt vitale pentru a ajunge la acest punct, spune Fauci într-un interviu în cadrul conferinței Reuters Total Health, care se desfășoară în perioada 15-18 noiembrie.

Experții cred că SARS-Cov-2 nu poate fi eradicat și va deveni, probabil, endemic, ceea ce înseamnă că va fi întotdeauna prezent, la fel ca gripa sau varicela.

„Dacă vrem să ajungem la faza endemică, trebuie să reducem nivelul de infectare atât de mult încât să nu aibă impact asupra societății, asupra vieții noastre, asupra economiei”, spune Fauci. „Oamenii se vor infecta în continuare. Oamenii ar putea fi în continuare spitalizați, dar nivelul ar fi atât de scăzut încât să nu ne gândim la asta tot timpul și să nu ne influențeze stilul de viață.”

Pentru a ajunge acolo, ar fi nevoie de mult mai mulți oameni care să facă cele două doze inițiale și rapelul vaccinului anti-Covid-19, spune el.

Dacă Statele Unite vor pune la dispoziție doze de rapel pentru toată lumea, este posibil ca țara să poată prelua controlul asupra virusului până în primăvara anului 2022, adaugă Fauci.

În prezent, vaccinurile de rapel sunt disponibile – la cel puțin șase luni de la finalizarea vaccinării anterioare – persoanelor imunodeprimate, celor de 65 de ani și peste și altor persoane cu risc crescut de a dezvolta o formă severă sau sunt expuse la virus la locul de muncă.

„Uitați-vă ce fac alte țări cu privire la adoptarea unei campanii de rapel pentru toată lumea. Cred că dacă facem asta și o facem serios, până în primăvară putem avea un control destul de bun asupra epidemiei”.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook