Academia de Medicină din Franța nu recomandă vaccinarea tuturor copiilor împotriva Covid

Academia de Medicină din Franța nu recomandă vaccinarea tuturor copiilor împotriva Covid

Vaccinurile anti-Covid nu ar trebui administrate tuturor copiilor, dar unii dintre ei ar trebui să beneficieze de ele, spune Academia Franceză de Medicină, în încercarea de a pune capăt controverselor pe această temă. „Academia Națională de Medicină recomandă extinderea imunizării împotriva Covid-19 prin vaccin (de la Pfizer/BioNTech) la copiii cu risc de forme severe din cauza comorbidităților, indiferent de vârstă, precum și la ceilalți copii cu care respectivii locuiesc în aceeași gospodărie”.

Academia, ale cărei opinii sunt doar consultative, recomandă vaccinarea „copiilor care trăiesc în strânsă legătură cu adulți vulnerabili, în special imunodeprimați sau cu boli cronice”.

În ultimele zile au existat controverse în Franța cu privire la oportunitatea extinderii campaniei de vaccinare anti-Covid la copiii de 5-11 ani, așa cum au făcut deja Statele Unite și Israel. Doar cei peste 12 ani pot fi vaccinați în prezent împotriva Covid în Franța.

Subiectul este delicat, pentru că beneficiile individuale sunt foarte limitate pentru copii: formele severe de Covid și, cu atât mai mult, decesele sunt foarte rare în rândul lor. Însă vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna pot provoca ocazional inflamații cardiace, efecte secundare foarte rare, dar care trebuie comparate cu beneficiul discutabil al vaccinului la copii.

O decizie la începutul lui 2022

Totuși, argumentele pentru imunizarea copiilor sunt colective. Ar urma să prevină circulația virusului printre ei și, prin urmare, în rândul populației generale. Autoritățile sanitare europene analizează problema după ce au primit date pozitive de la Pfizer și apoi de la Moderna. Companiile susțin că nu există efecte secundare grave, dar pe un eșantion de aproximativ o mie de copii, insuficient pentru a depista consecințe foarte rare, dar grave. „Dacă trebuie luată o decizie”, se va lua „la începutul anului 2022”, spune Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului Științific.

În acest context, mai multe societăți franceze de pediatrie și boli infecțioase au redeschis dezbaterea la începutul săptămânii, exprimându-și scepticismul față de vaccinarea copiilor. „Urgența vaccinării copiilor de 5-11 ani nu pare deocamdată a fi evidentă în Franța”, estimează organismele sanitare, inclusiv Societatea de Patologie Infecțioasă francofonă.

Recomandarea a stârnit indignarea susținătorilor imunizării copiilor. Asociația militantă „Școala și familiile uitate”, care se opune cu înverșunare „imunizării naturale prin boală”, denunță o „trădare” și solicită o analiză „beneficiu-risc a vaccinului” pentru copii.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook