Angajații Facebook foloseau datele utilizatorilor în interes propriu

Angajații Facebook foloseau datele utilizatorilor în interes propriu

Cartea „Adevărul murdar: dezvăluiri despre lupta Facebook pentru dominație”, scrisă de Sheera Frenkel și Cecilia Kang, a scos iveală câteva episoade întunecate din istoria companiei. Unii dintre angajați ar fi folosit datele utilizatorilor în scop abuziv.

52 de angajaţi Facebook au fost daţi afară într-un interval de 15 luni pentru că s-au folosit de baza de date a companiei în scop personal, arată cartea.

Cartea conţine mărturii de la foşti şi actuali angajaţi Facebook despre companie. Încă nu a fost publicată, însă Business Insider a obţinut o copie şi dezvăluie câteva lucruri din carte. De exemplu, cum angajaţii Facebook au primit acces la toate datele utilizatorilor în scop de advertising, însă unii s-au folosit de accesul nelimitat în mod abuziv. Conform cărţii, 52 de angajaţi au fost concediaţi când Mark Zuckerberg a aflat, însă acesta ar fi fost informat despre ceea ce se întâmpla după mai bine de un an.

Cartea dezvăluie şi cazuri concrete. Un fost angajat s-a folosit de baza de date pentru a-şi găsi partenera după o ceartă. Un altul a obţinut acces la tot profilul unei femei care nu îi mai răspundea la mesaje. Inclusiv toate conversaţiile, pozele şterse sau locaţia în timp real.

Aceste cazuri s-au petrecut între 2014 şi 2015, iar Facebook a limitat de atunci accesul angajaţilor la astfel de date.

Purtătorul de cuvânt al Facebook a emis un comunicat în care a spus că există toleranţă zero în asemenea cazuri şi toţi vinovaţii au fost concediat.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook