Viktor Orban, primul lider european care figurează pe lista „prădătorilor” care îngrădesc libertatea presei

Viktor Orban, primul lider european care figurează pe lista „prădătorilor” care îngrădesc libertatea presei

Premierul maghiar Viktor Orban figurează pe lista „prădătorilor” care îngrădesc libertatea presei alcătuită de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Raportul arată că Orban folosește „o varietate de tehnici de pradă” pentru a limita puterea presei din Ungaria.

„A subminat puternic și eficient pluralismul și independența canalelor media începând din 2010, când a revenit la putere”, spune RSF.

Este prima dată când un lider european a fost trecut pe „lista neagră” a organizației cu sediul în Franța.

„Metodele pot fi subtile sau evidente, dar sunt mereu eficiente”, arată raportul, care subliniază că Partidul Fidesz condus de Orban controlează peste 80% din mass-media maghiară, prin achizițiile făcute de oligarhii aliați ai partidului.

Presa privată din Ungaria este discriminată, nu are acces la informație, iar guvernul pretinde că propagă „fake news”.

Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al guvernului maghiar, critică în termeni duri raportul și spune că RSF ar trebui să se numească „Fake News Fără Granițe”.

Tamas Deutsch, membru fondator al Partidului Fidesz, a scris pe Facebook că raportul nu este decât parte a „ultimului val de atacuri împotriva Ungariei”.

Cine se mai află pe listă

Lista completă publicată de RSF cuprinde 37 de șefi de stat sau de guvern, inclusiv premierul din Bangladesh, administratorul Hong Kong-ului sau conducătorul Arabiei Saudite, Prințul Mohammed bin Salman.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook