Bill Gates a donat 319 milioane de dolari unor importante instituții de presă, pentru a-și schimba discursul public

Bill Gates a donat 319 milioane de dolari unor importante instituții de presă, pentru a-și schimba discursul public

Documentele obținute de Alan Macleod de la MintPress News sugerează că Bill Gates a donat sute de milioane de dolari unora dintre cele mai importante instituții media din întreaga lume. Informația, spune Macleod în raportul său pe această temă, a fost obținută printr-o analiză a peste 30.000 de granturi individuale din baza de date a site-ului web a Fundației Bill și Melinda Gates. Beneficiarii de pe listă includ CNN, NBC, NPR, PBS, Atlantic, New York Public Radio și multe altele.

„Banii Fundației Gates destinați programelor media au fost împărțiți în mai multe secțiuni, prezentate în ordine numerică descrescătoare și includ câte un link către grantul asociat, pe site-ul web al respectivei organizații”, spune el.

Primele trei cele mai mari donații acordate direct instituțiilor media sunt: 24,6 milioane de dolari pentru NPR; 12,9 milioane de dolari pentru The Guardian, din Marea Britanie și 10,8 milioane de dolari pentru Cascade Public Media din Seattle, Washington, care deține postul local KCTS-TV.

Printre alte sponsorizări directe se numără cele acordate publicațiilor Conversation, Der Spiegel din Germania, Education Week, NBCUniversal Media, Le Monde din Franța, BBC, CNN, Education Post, Financial Times, Texas Tribune, Al-Jazeera și multe altele.

„Banii sunt în general direcționați către probleme apropiate de preocuparile lui Gates. De exemplu, grantul de 3,6 milioane de dolari virat către CNN a fost destinat unui raport privind egalitatea de gen, cu accent pe țările cel mai puțin dezvoltate, producând articole legate de discriminarea femeilor și fetelor din întreaga lume.”

Texas Tribune a primit milioane de dolari pentru a „crește gradul de conștientizare și implicare al publicului în problemele reformei educației din Texas”.

„Având în vedere că [Gates] este unul dintre cei mai fervenți susținători ai școlilor private de tip charter, un cinic ar putea interpreta acest lucru ca propagandă pentru școli pro-corporate, deghizată în reportaj obiectiv”, afirmă Macleod.

Lista completă, cu linkurile corespunzătoare, AICI.

Lista nu ia în considerare sub-granturile, care sunt bani acordați publicațiilor din întreaga lume.

„În timp ce Fundația Gates se promovează drept o organizație transparentă, există de fapt puține informații publice despre ce se întâmplă cu banii din fiecare grant, cu excepția unei scurte descrieri, cu una sau două propoziții, scrisă de fundație pe site-ul oficial. Au fost enumerate doar donațiile către organizațiile de presă în sine sau proiecte care ar putea fi identificate din informațiile de pe site-ul fundației drept campanii media, ceea ce înseamnă că mii de granturi care au un element media nu apar în această listă”.

Macleod subliniază că parteneriatul fundației cu imperiul media ViacomCBS este ilustrația perfectă.

ViacomCBS, care controlează CBS News, Nickelodeon, BET și altele, ar fi fost un beneficiar al Fundației Gates în schimbul „inserării unor informații și mesaje de interes public în programele sale și că Gates a intervenit pentru a schimba subiectele unor emisiuni populare precum ER și Law. & Commander SVU.”

„Însă, când verificăm baza de date a granturilor BMGF, Viacom și CBS nu pot fi găsite nicăieri, grantul în cauză (în valoare totală de peste 6 milioane de dolari) descrie proiectul ca pe o „campanie de implicare publică care vizează îmbunătățirea ratei de absolvire a liceului”  și rata de absolvire postliceală, destinată în mod specific părinților și studenților.

În timp ce mare parte a mediatizării donațiilor Fundației Gates este zugrăvită într-o lumină altruistă, există „defecte inerente” privind donațiile, inclusiv ideea că astfel de donații masive permit miliardariilor influenți să ajute „la stabilirea agendei publice”.

Fundația Bill și Melinda Gates nu a oferit încă un punct de vedere.

Sursa: The Blaze

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook