A doua infectare cu SARS-Cov-2 poate provoca forme mai grave decât prima. Mărturia unui pacient reinfectat: „Mă simt ca la 80 de ani”

A doua infectare cu SARS-Cov-2 poate provoca forme mai grave decât prima. Mărturia unui pacient reinfectat: „Mă simt ca la 80 de ani”

Cefalee, dureri musculare, tuse uscată, dureri în piept, pierderea gustului și a mirosului, roșeață pe tălpile picioarelor. Contactat telefonic, medicul lui Gaelle, o femeie de 51 de ani, a suspectat imediat un caz de Covid. „Mi-a spus că tabloul clinic corespunde”, își amintește ea despre boala din aprilie. Nu am făcut un test, deoarece nu existau. Și până la urmă, a fost suportabil. M-am tratat cu zinc și Doliprane. După zece zile, simptomele au dispărut”. Peste vară, viața își reia cursul. La sfârșitul lunii septembrie a venit rândul soțului și apoi al fiului să fie infectați. Gaëlle nu s-a contaminat atunci.

„Dovezi virusologice”

Convinsă că este imună, nu s-a protejat suficient în timpul unei sesiuni foto de la mijlocul lunii octombrie. „Ne-am adunat câțiva colegi în lobby-ul unui hotel și, de dragul pozei, am dat jos măștile”, explică ea. „Am stat sub un încălzitor și am când am ajuns acasă avea senzația de frig”. Acest sentiment revine atunci când se trezește, în ajunul plecării în vacanță, pe 1 noiembrie: „M-am gândit la o bronșită. Am avut dureri de cap, dureri de stomac, tuse. Și din nou acestă roșeață pe tălpi. Duminică seară, am ajuns să sun la serviciile medicale de urgență din Paris, am avut o durere cumplită, literalmente nu mai puteam să stau în picioare”. Testele care urmează (rata de saturație a oxigenului, scanerul pulmonar, testul PCR) nu lasă nicio îndoială cu privire la natura infectării.

Este un caz de reinfectare? Oamenii de știință nu pot răspunde. „Trebuie să rămânem prudenți”, a declarat profesorul Olivier Schwartz, directorul unității de virusologie și imunitate de la Institutul Pasteur. „Există cazuri de reinfectare, dar foarte puține au fost confirmate până acum, cu diagnostic și teste care să susțină ipoteza. Un sindrom asemănător gripei nu este neapărat legat de Sars-CoV-2. Trebuie să poți avea un eșantion de secvențe virale disponibile în timpul ambelor episoade pentru a trage concluzii”. Prin urmare, este necesară prudență. Mai ales că, până acum, cazurile confirmate de reinfectare au fost extrem de rare.

Virusologul de la spitalul Pitié-Salpêtrière responsabil cu monitorizarea contaminărilor în rândul personalului medical, profesorul Anne-Geneviève Marcelin, atestă acest lucru. „La spital am avut unele suspiciuni de reinfectare, dar nu am putut oferi dovezi virusologice, din cauza lipsei testelor în timpul primului val. Am identificat un posibil caz pe care îl explorăm. Dar, având în vedere zecile de mii de persoane infectate, din rândul personalului medical, putem spune că acest lucru este foarte marginal”. Aproximativ 15 reinfectări la nivel mondial sunt documentate științific, în acest moment.

„Nu vreau să cred”

Nu cu mult timp în urmă, povestea lui Gaëlle ar fi fost considerată excentrică. „În cazul unei boli infecțioase, este posibil să fii reinfectat, deoarece anticorpii neutralizanți produși în timpul primei infectări pot dispărea în timp, în patru-șase luni, după datele pe care le avem până acum despre Covid”, explică profesorul Eric Caumes, specialist în boli infecțioase la spitalul Pitié-Salpêtrière. „Dar o reinfectarea este întotdeauna mai puțin gravă. Sistemul imunitar păstrează amprenta virusului în memorie și repornește foarte repede producția de anticorpi dacă este din nou în contact cu virusul. În caz de reinfectare, subiectul are puține simptome sau deloc.  Singura excepție de la această regulă este febra dengue. În general, primul episod de dengue este ușor”, spune Caumes. „Dar al doilea, dacă survine la un interval mare după primul, este mult mai serios”.

Pe 12 octombrie, însă, certitudinile legate de bolile infecțioase s-au spulberat. În The Lancet, un medic american, Mark Pandori, descrie cazul unui pacient în vârstă de 25 de ani, care locuiește în Nevada, infectat de două ori cu Sars-CoV-2 și având o formă mai mai gravă a doua oară. Dovada științifică există de data aceasta, cele două infectări fiind confirmate prin test PCR și secvențele genetice ale celor două episoade virale fiind analizate în mod corespunzător.

Dr. Claire Cadix, medic generalist în Franța, a identificat un pacient cu un caz foarte asemănător cu cel al lui Gaëlle: o tânără de 32 de ani, dignosticată cu Covid în martie și încă o dată la începutul lunii noiembrie, cu o formă mai severă…

Faptul că aceste mărturii pot să dovedească altceva decât un diagnostic greșit produce îngrijorare în rândul specialiștilor în boli infecțioase. „Nu vreau să cred”, recunoaște profesorul Caumes. Dacă un astfel de fenomen ar fi confirmat, ar fi un adevărat dezastru. Acest lucru ar putea determina sistemul imunitar să reacționeze mai prost la o tulpină mai agresivă de Sars-CoV-2 sau la o expunere mai mare la virus, ceea ce ar putea compromite eficacitatea vaccinului. Ar putea însemna, de asemenea, că virusul se comportă ca febra dengue: după o primă infectare, sistemul imunitar produce nu numai anticorpi neutralizanți, care protejează împotriva virusului, ci și anticorpi « facilitanți » care, odată ce primii au dispărut, provoacă o reacție mai violentă. Dacă persoanele vaccinate cred că, în caz de reinfectare, vor avea o formă mai gravă, vă voi lăsa să găsiți voluntari„.

„Vigilenţă”

Potrivit profesorului Olivier Schwartz, este necesar să rămânem „vigilenți” dar nu este indicat, potrivit lui, să ne alarmăm: „Din câte știu eu, nu există argumente puternice care să sugereze prezența anticorpilor  «facilitanți» în cazul Covid ”, insistă el. Pe de altă parte, nu exclude complet ipoteza că o versiune mutantă a virusului face ca unii dintre anticorpii neutralizanți produși după o primă infectare să fie ineficienți: „Cu toate acestea, nu există până acum dovezi puternice că o tulpină Covid devine rezistenta la anticorpi neutralizanți„.

Gaëlle încearcă să „se refacă”. La o lună după reinfectarea cu Covid se simte „ca o femeie de 80 de ani”: „Merg 100 de metri rămân făra suflu, obosesc, am dureri de cap”. Sigură de experiența ei, concluzionează: „Am avut deja Covid de două ori, soțul meu și trei dintre copiii mei – o dată, fiica mea niciodată. Acest virus este imposibil de gestionat. Dacă, atunci când îl iei a doua oara este mai rău decât prima, este un coșmar”.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook