SUA publică informații despre laboratorul din Wuhan. „Câțiva cercetători s-au infectat în toamna lui 2019”

SUA publică informații despre laboratorul din Wuhan. „Câțiva cercetători s-au infectat în toamna lui 2019”

Departamentul Apărării din Statele Unite a publicat pe site-ul oficial informații despre cercetările chinezilor privind coronavirusurile. Oficialii americani cer transparență totală în investigarea originii pandemiei Covid-19 și afirmă că au convingerea că la Laboratorul de Virusologie din Wuhan se realizau cercetări „periculoase”.

Deși recunoaște faptul că nu cunoaște unde, când sau cum s-a declanșat pandemia și nici dacă virusul a pornit de la animale sau din cauza unui accident de laborator, guvernul SUA devoalează trei aspecte importante, care ridică anumite semne de întrebare:

Cercetători infectați, la Wuhan

„Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulți cercetători din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan (WIV)  s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de primul caz identificat al focarului, cu simptome compatibile atât cu COVID-19, cât și cu bolile sezoniere obișnuite. Acest lucru ridică întrebări cu privire la credibilitatea afirmațiilor cercetătorului principal de la WIV, Shi Zhengli, care spunea că nu au existat cazuri de infectare cu virusuri SARS-CoV-2 sau legate de SARS în rândul personalului WIV sau al studenților.

Infectările accidentale din laboratoare au cauzat mai multe focare anterioare în China și în alte regiuni, inclusiv un focar SARS în 2004, la Beijing, care a infectat nouă persoane – una a decedat ulterior.

Experimente care implică anumite coronavirusuri

Începând din 2016 (dacă nu chiar mai devreme) – fără niciun semn că au oprit activitățile înainte de izbucnirea COVID-19 – cercetătorii WIV au efectuat experimente care implică RaTG13, un coronavirus transmis de lilieci, identificat de WIV în ianuarie 2020 drept cel mai apropiat eșantion de SARS-CoV-2 (96,2 % similaritate).

WIV a publicat o înregistrare prin care arăta că a efectuat cercetări pentru a proiecta viruși himerici. Dar lipsește transparența și consecvența în ceea ce privește studiile referitoare la virusurile asemănătoare cu SARS-Cov-2, inclusiv „RaTG13”, pe care le-a prelevat dintr-o peșteră din provincia Yunnan în 2013, după ce mai mulți mineri au murit din cauza unei boli asemănătoare cu SARS.

Anchetatorii OMS trebuie să aibă acces la studiile WIV pe lilieci și alte coronavirusuri înainte de izbucnirea COVID-19. Ca parte a unei anchete amănunțite, trebuie să aibă afle motivul pentru care WIV a modificat și apoi a eliminat înregistrările online ale cercetărilor legate de RaTG13 și alte virusuri.

Activități militare secrete la Wuhan

Secretizarea și mușamalizarea reprezintă practici standard pentru Beijing. Timp de mulți ani, Statele Unite și-au exprimat în mod public îngrijorarea cu privire la activitățile din trecut privind armele biologice ale Chinei.

În ciuda faptului că WIV s-a prezentat ca o instituție civilă, Statele Unite au stabilit că laboratorul a colaborat la proiecte secrete coordonate de armata Chinei. WIV s-a angajat în cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale de laborator, în numele armatei chineze, încă din 2017, cel devreme.

Statele Unite și alți donatori care au finanțat sau au colaborat la cercetarea civilă de la WIV au dreptul și obligația de a stabili dacă vreuna dintre finanțările noastre pentru cercetare a fost redirecționată către proiecte militare secrete chineze.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook