Virusologii insistă asupra importanței aserisirii spațiilor închise în combaterea transmiterii Covid-19. „Aerisiți, aerisiți, aerisiți”

Virusologii insistă asupra importanței aserisirii spațiilor închise în combaterea transmiterii Covid-19. „Aerisiți, aerisiți, aerisiți”

Cercetătorul Institutului Pasteur din Paris, Arnaud Fontanet, a reamintit, luni, la postul LCI, importanța aerisirii. Ce ar trebui să știi despre această măsură de prevenție?

„Aș adăuga ceva la care oamenii nu se gândesc prea des – aerisirea”. Arnaud Fontanet a vorbit despre importanța respectării tuturor măsurilor de prevenție, dar insistă să nu ne mulțumim doar cu ele.

„Există din ce în ce mai multe dovezi că focarele apar într-un mediu închis și că aerisirea spațiilor este ceva important”, a explicat el pe LCI înainte de a îndemna: „Deschideți fereastra!”. Bazându-se pe exemplul unei cine cu prietenii, el a reamintit, așadar, precauțiile riguroase care trebuie luate, insistând din nou asupra necesității de a face să circule aerul: „Trei patru persoane la masă și nu cincisprezece, păstrați distanța, puneti mască și deschideti ferestrele 15 minute pe oră și va fi foarte bine”.

„Să ne amintim de bunici”

Sfaturi în favoarea cărora pledeaza si virusologul Yves Gaudin. În mod regulat, și încă de la începuturile crizei de sănătate, acesta din urmă îndeamnă: „aerisiți, aerisiți, aerisiți”. Conștient că acest sfat poate fi luat în derâdere, el își arată regretul gestul este adesea neglijat. „Să ne amintim de bunici, care aeriseau casele și puneau lenjeria la geam”, ilustrează el.

De ce este acest gest de o importanță capitală în contextul actual? „Avem de-a face cu o boală respiratorie și știm că aceste boli se transmit în mod evident prin aer, cu condiția, desigur, ca agentul patogen să fie prezent”, subliniază directorul de cercetare CNRS de la Universitatea din Paris-Saclay, insistând asupra faptului că „bolile respiratorii sunt, prin natura lor, adesea legate de o contaminare ridicată cu aerosoli”.

O cameră slab aerisită este „permanent contaminată”

În plus, referindu-se în cazul bolilor respiratorii la o „dualitate între picături mari și aerosoli”, el amintește că „atunci când vorbim, emitem particule de diferite dimensiuni care pot conține virusul, iar cele mai mici plutesc și contaminează permanent atmosfera unei camere slab aerisite ”. Dacă „respirăm micropicături, acestea intră rapid în contact cu membranele mucoase și virusul pătrunde imediat în celule”.

„Unii dintre noi am atras atenția foarte devreme asupra acestui mod de transmitere prin micropicături suspendate în aer, care devine acum atât de evident”, spune el, evocând „o acumulare de date în această direcție”. Și insistă: „când vedem 50 de persoane infectate într-un bar, ne putem imagina că nu e vorba de o persoană care a tușit spre toată lumea (…) ci ne dăm seama că transmiterea prin aer este de vină”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook